Uutiset

Finlandia Trophy Espoo kiinnostaa kansainvälistä mediaa

lehdistötiedote

Kansainvälinen Finlandia Trophy Espoo kilpaillaan viikonloppuna

Ensi viikonloppuna luisteltava Finlandia Trophy luistellaan kilpailun 17-vuotisen historian aikana ensi kertaa Espoossa, Barona Areenalla. Espoon kaupunki ja Suomen Taitoluisteluliitto solmivat yhteistyön, jonka avulla kilpailusta pyritään kasvattamaan yksi maailman merkittävimmistä kansainvälisistä taitoluistelukilpailuista. Suomen Taitoluisteluliiton pitkän ajan tavoite on tulla yhdeksi GP-järjestäjämaaksi Japanin, Kanadan, Kiinan, Ranskan, Venäjän ja Yhdysvaltojen rinnalle.

Kiira Korvesta olympiavoittajiin

Kilpailun otollinen ajankohta, juuri ennen lokakuista GP-sarjan alkua tuo monet maailman huiput Espooseen, jossa he pääsevät esittämään uudet ohjelmansa tuomaristolle. Kilpailussa on mukana luistelijoita 17 eri maasta. Suomen joukkueessa luistelee 12 yksinluistelijaa ja jäätanssijaa sekä neljä muodostelmaluistelujoukkuetta.
Kilpailun nimekkäimpiin osallistujiin kuuluvat kanadalaiset jäätanssijat, olympiavoittajat ja maailmanmestarit, Tessa Virtue-Scott Moir, miesten hallitseva MM-pronssimitalisti Japanin Yuzuru Hanyu sekä vuoden 2008 MM-pronssimitalisti, Yhdysvaltojen Johnny Weir, joka palaa Espoossa kilpajäille muutaman vuoden tauon jälkeen. Naisten sarjassa Suomen Kiira Korpi saa vastaansa mm. Venäjän 14‒vuotiaan Yulia Lipnitskayan, hallitsevan nuorten maailmanmestarin, sekä Yhdysvaltojen Mirai Nagasun, olympiakisojen nelosen. Muodostelmaluistelu on otettu ensimmäistä kertaa mukaan kilpailuun. Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n kalenterin alaisissa kilpailuissa lajille järjestetään aina omat kilpailutapahtumat. Voidaankin sanoa, että Espoossa tehdään sen osalta jonkin asteista historiaa. Maailman huippujoukkueet Rockettes, Marigold IceUnity,Team Unique sekä espoolainen Revolutions kohtaavat Venäjän Team Paradisen perjantaina lyhytohjelmissa.

Kansainvälinen lehdistö valtaa Baronan lehterit

Kovatasoinen alkukauden kilpailu on herättänyt myös kansainvälisen median kiinnostuksen. Tapahtumaan on akkreditoitu suomalaismedian lisäksi yli 40 ulkomaalaista toimittajaa, joka on yksittäiselle kansainväliselle taitoluistelukilpailulle suuri määrä. Japani lähettää tapahtumaan mm. ryhmät kahdesta eri tv-kanavasta, jotka näyttävät tapahtuman Japanissa myöhemmin syksyllä. Sotshin lähenevät talviolympialaiset näkyvät jo toimittajien kiinnostuksena, sillä Venäjältä saapuu 20 toimittajan joukko. Yhdysvalloissa superjulkkikseksi kohonneen Johnny Weirin mukana matkustaa puolestaan kuvausryhmä, joka kuvaa miehen paluuta kilpajäille hänen omassa tosi-tv-showssaan `Be good Johnny Weir´. Aivan nobodysta ei ole siis kyse, sillä mm. luistelijan tämän vuoden lyhytohjelma on lahja itseltään Lady Gagalta.

Aallon opiskelijat kisailmeen suunnittelijoina

Finlandia Trophy Espoosta halutaan pienin askelin tehdä muutakin kuin pelkkä urheilutapahtuma. Taitoluistelussa yhdistyvät urheilu ja taide, dynaamisuus ja estetiikka. Sen halutaan välittyvän katsojille muutenkin kuin urheilusuoritusten kautta. Siksi Espoon kaupungin ohella yhteistyöhön haluttiin mukaan myös Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, jonka opiskelijat Tiina Teräs, Liinu Kivioja, Ahrum Jeon ja Evita Riikonen loivat osana opintojaan uuden identiteetin Finlandia Trophy Espoo -kilpailulle. Esimerkiksi taitoluistelussa kuuluisa Kiss&Cry -nurkkaus jossa luistelijat odottavat pisteitä, saa  ylleen uuden ilmeen, joka kantaa nimeä Floating Ice, kelluva jää. Opiskelijaryhmää koordinoinut opettaja Sarah Bowen-Walsh on projektista innoissaan. Suuren kansainvälisen urheilukilpailun ilmeen suunnittelu ei ole opiskelijoille aivan jokapäiväinen juttu. Siksi siihen tartuttiinkin uteliaina ja innokkaasti. Aallon opiskelijat hakivat suunnitelmalleen idean vedestä, joka lähtökohtaisesti yhdistää sekä taitoluistelua että merellistä Espoota.

–       Opiskelijat lähtivät hakemaan inspiraatiota Espoon luonnosta, jonne he suuntasivat kameroineen. Idea vedestä ja jäästä jalostuivat tuolla matkalla, Bowen-Walsh kertoo suunnittelun lähtökohtia.

Ilmeen suunnittelussa ja toteutuksessa opiskelijoille oli myös hyvin tärkeä kestävän kehityksen periaate.

–       Suunnittelijoina me ymmärrämme, että meillä on velvoitteita ympäristöä kohtaan. Myös Taitoluisteluliitto sekä Espoon kaupunki olivat samoilla linjoilla. Monet materiaaleista tullaankin käyttämään uudelleen seuraavien vuosien kilpailuissa, Bowen-Walsh kertoo. 

 

Finlandia Trophy Espoo Barona Areenalla 5.-7.10.2012

www.finlandiatrophy.com

www.lippupalvelu.fi


Kevätliittokokouspäivä summasi kauden 2023-2024 20.4.2024
Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024