Uutiset

Aatos Erkko 16.9.1932-5.5.2012, suuri nimi suomalaisessa taitoluistelussa

Suomen Taitoluisteluliiton kunniapuheenjohtaja, ministeri Aatos Erkko on kuollut. Erkko menehtyi vaikeaan sairauteen 5.5.2012 79-vuoden iässä.

Aatos Erkon kiinnostus taitoluistelua kohtaan juonsi juurensa 1960-luvulle, jolloin hänen vaimonsa Jane Erkko alkoi tarmokkaasti touhuta suomalaisen taitoluistelun kehittämiseksi. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Jane-vaimo vuonna 1965 seurasi televisiosta Coloradossa käytäviä kaunoluistelun MM-kilpailuja ja ihmetteli samalla  aviomiehelleen, mikseivät suomalaiset pärjää tässä lajissa kun he pärjäävät muissakin? Silloin Aatos Erkko sanoi vaimolleen: ”Tee sinä asialle jotain” ja tiesi samalla hetkellä mitä tuleman piti. Kun vaimo ryhtyi siltä seisomalta sanoista tekoihin, ei häntä itseäkään voinut mikään ”pelastaa” kaunoluistelulta!

Aatos Erkko suostui vuonna 1960 perustetun Suomen Kaunoluisteluliiton (nimi muuttui Taitoluisteluliitoksi 1968) hallituksen jäseneksi vuonna 1968. Hänestä tuli lajiliiton puheenjohtaja samana vuonna. Puheenjohtajuuden ensimmäinen jakso kesti vuoteen 1970 saakka. Aatos Erkon puheenjohtajuudessa Suomen taitoluistelussa alkoi uusi aikakausi. Liitto sai vihdoin mm. ajanmukaisen sääntökirjan, kansainvälinen yhteistyö tiivistyi ja valmentajien koulutus käynnistyi. Päämääränä oli saavuttaa lajissa kansainvälistä menestystä.

Vuonna 1972 Aatos ja Jane Erkko perustivat HJK:n kaunoluistelujaoston tilalle Helsingin Taitoluisteluklubin (HTK), jonka puheenjohtajaksi puoliso Jane Erkko valittiin.

Aatos Erkko valittiin toistamiseen Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajaksi vuosiksi 1973-1975, mutta hän jätti tehtävänsä ottaessaan harteilleen vuoden 1977 taitoluistelun EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtajan tehtävät. Kyseessä olivat ensimmäiset Suomessa järjestetyt taitoluistelun arvokilpailut. Kilpailut myönnettiin Suomelle Erkkojen hyvien kansainvälisten suhteiden ansiosta.

– Järjestimmekin kaikkien aikojen kisat. Onnistuimme todella hyvin. Siihen asti järjestäjämaat olivat järjestäneet kisoja itselleen, mutta me päätimme tehdä kisat urheilijoille, kertoi Jane Erkko myöhemmin. (Urheilulehti 2009)

Helsingin vuoden 1977 EM-kilpailut olivat menestys paitsi järjestäjille, myös suomalaisille urheilijoille. Kristiina Wegelius sijoittui ensimmäisissä EM-kilpailuissaan seitsemänneksi ja Pekka Leskinen viidenneksi.

Kun Helsinki järjesti lajin MM-kilpailut vuonna 1983, säätiöi Suomen Taitoluisteluliitto Erkkojen kehotuksesta kilpailusta saadun tuoton. Tuolloin perustettu Suomen Taitoluisteluliiton säätiö toimii edelleen ja sen varoista jaetaan tukirahaa lahjakkaille suomalaisille yksinluistelijoille vielä tänäkin päivänä. Vaimo Jane Erkko kuuluu säätiön hallitukseen edelleen.

Aatos Erkko oli Suomen Taitoluisteluliiton kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen. 


Vuoden 2024 OKM:n seuratuet myönnetty 12.4.2024
Helsinki Rockettes toisena ja Team Unique neljäntenä MM-kilpailuissa Kroatiassa 5.4.2024