Uutiset

Laura Lepistö päättää kilpauransa

Laura Lepistö päättää kilpauransa
 
Suomen kaikkien aikojen menestynein naistaitoluistelija Laura Lepistö päättää kilpauransa.
23-vuotias Lepistö kertoo päätöksen olevan monen syyn summa, vaikka se kulminoituukin jalkaongelmiin, jotka ovat vaivanneet häntä jo lähes kahden vuoden ajan. Lepistön viimeiseksi kilpailuksi jäivät Torinon MM-kilpailut maaliskuussa 2010, joissa hän voitti suomalaisen naistaitoluistelun ensimmäisen aikuisten MM-mitalin, pronssin. Lepistö pääsi urallaan nopeasti arvokilpailumitalien makuun voittamalla vuonna 2008 EM–pronssia Zagrebissa, jotka olivat samalla hänen ensimmäiset aikuisten arvokilpailunsa. EM-mitali kirkastui kultaiseksi vuonna 2009 Helsingissä, kotiyleisön edessä, ja hopeaa hän voitti puolestaan Tallinnassa 2010. Samana vuonna hän sijoittui Vancouverin olympialaisissa kuudenneksi.
 
Lopullisen päätöksen tekemiseen Lepistö kertoi käyttäneensä paljon aikaa. Kaksi vuotta nilkan seudun hermokivuista kärsinyt luistelija elätteli moneen otteeseen toiveita paluusta kilpajäille, kunnes aika oli kypsä lopulliselle päätökselle.
 
– Yritin tehdä paluuta monta kertaa, mutta tuntuu kuin matto olisi aina vedetty jalkojen alta. Jalat eivät kestäneet kovaa harjoittelua. Päätös on ollut minulle itselleni melko selvä jo koko talven, vaikka halusinkin jättää takaportin auki mahdollisimman pitkään.

Loukkaantumiset ja takapakit sammuttivat myös isoimman palon kilpailemiseen. Vaikka jalat olisivat jotenkin harjoittelua kestäneetkin, koki hän kiinniotettavaa olevan liikaa. Säästöliekillä hän ei halunnut lähteä jatkamaan uraansa.

–  Minulla on aina ollut kova asenne harjoitteluun ja olen nauttinut työnteosta. Ei olisi ollut järkeä jatkaa tätä hommaa puoliteholla. 80 prosenttia lasissa ei olisi riittänyt minulle, koska olen tottunut tekemään töitä 150 prosentin teholla.

Mustimpien hetkien äärellä Lepistö korostaa perheen ja lähimpien ystävien merkitystä, jotka jaksoivat tukea jalkakipujen kanssa painiskelevaa urheilijaa ja pitivät hänet ”mukavasti elämässä kiinni”, kuten hän itse sanoo. Menestyksestään hän haluaa kiittää isoa tiimiä, jotka ovat seisseet hänen rinnallaan jo pidempään.
 
–  Urheilu on tiimityötä ja olen onnellinen, että ympärilläni on ollut iso joukko asiantuntijoita joille olen kiitollinen. Heistä erityismaininnan ansaitsee luonnollisesti valmentajani Virpi Horttana, joka on valmentanut minua aivan pikkutytöstä asti. Myös taloudellisten yhteistyökumppaneitteni lojaali tuki on ollut uskomattoman hienoa.

Oman uransa huippuhetkiksi hän nimeää kolme ylitse muiden: Torinon MM-pronssin sekä EM-kultamitalin täpötäydessä Hartwall Areenassa, jossa kotiyleisön kannustus ja tunnelma toivat mitalille entistäkin kirkkaamman värin. Vancouverin olympialaisiin osui puolestaan uran paras vapaaohjelmasuoritus.

–  Asioita pohdittuani olen todennut, että olen saanut kaiken mitä urheilu-uraltani olen halunnut, ja itse asiassa saavuttanut paljon enemmänkin kuin ikinä osasin haaveillakaan. Voin siis olla vain ja ainoastaan onnellinen ja ylpeä saavutuksistani sekä niistä kaikista ainutlaatuisista hetkistä, joita olen saanut kokea urallani. Tämä tietoisuus on helpottanut päätöksen tekoa.

Kauppatieteiden opinnot pitävät tällä hetkellä sopivasti kiireisenä, mutta muutoin tulevaisuus on hänelle vielä auki. Vaikka kilpailu-ura onkin nyt sinetöity, lupaa Lepistö jatkaa työtä tavalla tai toisella huippu-urheilun parissa. Hän haluaa jakaa urheilijana keräämiään arvokkaita kokemuksiaan muillekin. Miten, se on hänelle itselleenkin vielä epäselvää. Kokonaan ei hän myöskään halua luopua rakastamastaan lajista, eikä tarvitsekaan, sillä kevään aikana näytökset Suomessa ja eripuolilla Eurooppaa antavat syyn käydä luistelemassa muutaman kerran viikossa. Varsinainen jäähyväisnäytös on vuorossa 19. huhtikuuta, jolloin hän esiintyy Plan Jäägaalassa Espoon Barona Areenalla muiden suomalaistaitoluistelijoiden kanssa.
    
– Olen saanut rauhassa pohtia lopettamiseen liittyviä asioita ja tuntuu kuin tällä kaikella olisi ollut oma tarkoituksensa, joka varmasti selviää minulle myöhemmin. On ollut ihana huomata, miten sen vain tuntee kun päätös on oikea – tietyn ajanjakson onnistunut päätös ja uuden alku. Olen aivan varma, että elämä tarjoaa haasteita ja kaikkea ihanaa jatkossakin, Lepistö sanoo.

 

KIITOS LAURA!

Plan Jäägaala 19.4.2012 Espoon Barona Areenalla. Mukana hyvällä asialla ovat Suomen eturivin artistit sekä parhaimmat taitoluistelijat.


Taitoluistelukirje ilmestynyt 17.5.2024
Taitoluistelun Tuki ry:n tuet kaudelle 2024–2025 15.5.2024