Uutiset

Olympialaisten miesten lyhytohjelma, AP:n tunnelmat

Ari-Pekka Nurmenkarin debyytti olympiakilpailujen taitoluistelun lyhytohjelmassa ei onnistunut suunnitelmien mukaisesti. Virheet hypyissä tiputtivat miehen vapaaohjelmakilpailusta, jonne selviytyi 24 parasta luistelijaa. Nurmenkarin, joka sijoittui kilpailussa sijalle 30, kokonaispistesaldo 44,62 jäi kauaksi hänen piste-ennätyksestään 66,64.

Kuuden minuutin verryttelyssä rauhallisen ja itsevarman näköisen Nurmenkarin tekniikka petti etenkin ohjelman hyppyosioissa. Hän aloitti kolmoisakselilla, joka päätyi jään pintaan. Hyppy-yhdistelmäksi aiotun kolmoisflipin jälkeen hän joutui turvautumaan kaksoiskolmosiin ennen jälkimmäistä hyppyä, joka helpottui kaksoistulpiksi. Huono alastulo kolmoislutzissa verotti niin ikään laatupisteitä. kaksi pirueteista ja ympyräaskelsarja arvioitiin kolmostasolle. Suorasta askelsarjasta hän ansaitsi tason kaksi ja yhdistelmäpiruetista tason yksi.

Kuten hän ennen lyhytohjelmaa itse sanoi, oltaisi jatkopaikkaan vaadittu nappisuoritus. Tällä kertaa se ei onnistunut.

– Lähdin tekemään hyppyjä turhan paljon voimaa käyttäen, jolloin tekniikka kärsi. Epäonnistuneen kolmoisakselin jälkeen luottamukseni ei ollut tarpeeksi kova. Se näkyi muun muassa oikean käden varmistelemisena hypyissä.

– Kolmoisakselin jälkeen yleisö lähti mukaan todella hyvin ja itselläni meni rytmi jotenkin sekaisin. Taisin innostua siinä hiukan liikaa, sanoi puhelimitse Vancouverista tavoitettu Nurmenkari.

Jatko-ohjelmaansa Vancouverissa mies ei ollut paljoa ehtinyt vielä pohtia, mutta suunnitteli kuitenkin menevänsä seuraamaan ja kannustamaan muita urheilijoita. Myös uransa jatkosta Nurmenkari sanoi sen verran, että seuraavat Olympialaiset eivät välttämättä ole enää mielessä, mutta tämän kilpailun tuomaa kokemusta hän haluaa hyödyntää vielä vuoden tai kaksi. Sen jälkeen hän haluaa jakaa sitä seuraaville suomalaisille luistelijoille.

Miesten lyhytohjelmakilpailun voitti Venäjän Evgeni Plushenko pistein 90,85. Olympiavoittoaan puolustava venäläinen teki virheettömän ohjelman neloistulppi-kolmoistulppi –yhdistelmällä, kolmoisakselilla ja kolmoislutzilla. Onnistuneen ohjelman jälkeen hän ei nostanut tuttuun tapaansa etusormea pystyyn voiton merkiksi. Sitä vastoin hän laittoi kuvainnollisesti miekkansa tuppeen, taistelun merkiksi.

Kilpailussa toisena on Yhdysvaltojen Evan Lysacek vain 0,55 pistettä Plushenkolle jääneenä. Kolmantena on Japanin Daisuke Takahashi joka luisteli hänkin loisteliaan lyhytohjelman ansaiten pisteet 90,25. Vapaaohjelmasta on siis luvassa melkoinen jännitysnäytelmä.

Tuloksia:

Viralliset kisasivut:
http://www.vancouver2010.com/olympic-figure-skating/schedule-and-results/men-short-program_fsm010201t7-Lr.html

ISU:n sivut:
http://www.isuresults.com/results/owg2010/index.htm

AP:n haastatteluita eri medioissa:

YLE

Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomat


Kesäkuun Sähkäri 7.6.2024
Henkilöstömuutoksia Taitoluisteluliitossa 5.6.2024