Uutiset

Muodostelmaluistelijat aloittavat kautensa Tampereella 7.-8.11.

(lehdistötiedote)

Muodostelmaluistelijat aloittavat kautensa Tampereella

Marigold IceUnity (Helsingin Luistelijat), Rockettes (Helsingin Taitoluisteluklubi) ja Team Unique (Helsingfors Skridskoklubb) kohtaavat toisensa kauden ensimmäisessä muodostelmaluistelukilpailussa viikonloppuna Tampereella. Kyseessä on noviisien, junioreiden ja senioreiden 1. SM-valintakilpailu. Huippuseniorijoukkueille kilpailun merkitys on suuri, sillä se on yksi valintakilpailu MM-valintoja ajatellen. Muut valintoihin vaikuttavat kilpailut ovat 2. SM-valintakilpailu, Finlandia Cup sekä SM-kilpailut. Tampereen Tapparaa edustava GoldenBlades on neljäs ja toistaiseksi ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen joukkue SM-seniorisarjassa. Joukkue kilpaili viime kaudella juniorisarjassa.

Suomi on Kanadan ohella maailman menestynein muodostelmaluistelumaa. Vuodesta 2000 asti järjestetyissä lajin MM-kilpailuissa Suomi on voittanut yhteensä 12 mitalia, joista neljä on kultaista (Marigold IceUnity 3 kultaa, Rockettes 1 kulta). Viime kaudella Suomen menestyneimmäksi joukkueeksi venyi kuitenkin Team Unique, joka nappasi Suomen ainoan ja joukkueen uran ensimmäisen MM-mitalin, hopean. Kotimainen kamppailu joukkueiden välillä on kovaa, sillä kukin maa voi lähettää maksimissaan kaksi joukkuetta MM-kilpailuihin. Suomalaisittain tilanne on valitettava, sillä yhden MM-mitaliehdokkaan kohtalo on jäädä rannalle. Viime vuonna MM-joukkueesta putosi Rockettes, edellisvuoden maailmanmestarit. Toisaalta kova kilpailu kotimaassa vie lajia eteenpäin. Sama positiivinen ongelma on Suomessa naisten taitoluistelussa. Muodostelmaluistelun MM-kilpailut luistellaan huhtikuussa Yhdysvaltojen Colorado Springsissä ja junioreiden World Challenge Cup maaliskuussa Göteborgissa. Word Challenge Cup on nuorten epävirallinen maailmanmestaruuskilpailu jossa Suomi on voittanut kahdeksan kultaa ja kuusi himmeämpää mitalia.

Faktaa muodostelmaluistelusta

Muodostelmaluisteluohjelmat ovat vahvasti teemallisia ja ne kertovat aina tarinan jossa puvuilla, liikkeillä ja jopa ilmeillä on kokonaisuutta ajatellen suuri merkitys. Tasapainoinen ohjelma koostuu taitoluistelun peruselementeistä ja muodostelmakuvioista, jotka liitetään toisiinsa siirtymien kautta. Ohjelmaa vaikeuttavat erilaisten vapaaluisteluelementtien lisäksi käsiotteiden, luistelusuuntien ja vauhdin vaihdokset sekä erilaiset koreografiaan kuuluvat liikkeet.

Muodostelmaluistelun tyypillisimpiä peruselementtejä ovat piiri (circle), mylly (wheel), avorivistö (block), läpimeno (intersection), rivi (line) sekä liukusarja (moves in the field). Ohjelmissa voidaan nähdä myös taitoluistelussa tuttuja liikkeitä kuten piruetteja ja liukuja. Joukkueen suoritusta arvioidaan mm. ohjelman sisältämien elementtien vaativuustason, suorituspuhtauden ja laadun perusteella sekä ohjelman osa-alueiden (esim. perusluistelutaito, esitys, sommittelu, koreografia sekä tulkinta) perusteella.

Seniori- ja juniorijoukkueissa on 16 luistelijaa. Muodostelmaluistelu on Suomessa suosittu laji, sillä maassamme on 124 muodostelmaluistelujoukkuetta ja niissä yhteensä noin 2500 luistelijaa. Huippujoukkueille kertyy harjoitustunteja viikossa keskimäärin 20.

Suomi järjestää muodostelmaluistelun MM-kilpailut Helsingissä vuonna 2011.

Lisätietoa viikonlopun kilpailusta: http://www.tappara.fi/taitoluistelu/

Huom! Osoitteessa www.stll.fi näytetään pilottina livelähetys lyhytohjelmakilpailusta lauantaina 7.11.


Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024
Vuoden 2024 OKM:n seuratuet myönnetty 12.4.2024