Uutiset

Special Olympics talvimaailmankisat Idahossa 7.-13.2.

Suomen Special Olympics talvimaailmankisajoukkue matkustaa Idahoon 4.2.2009

*Special Olympics Talvimaailmankisat järjestetään 7.-13.2.2009 Yhdysvaltojen Idahon osavaltion alueella. Talvimaailmankisat alkavat avajaisilla 7.2.2009. Suomesta kisoihin lähtee 35 hengen joukkue, joista 23 on urheilijoita. Suomalaiset urheilijat osallistuvat alppihiihtoon (4), lumikenkäilyyn (4), lumilautailuun (1), maastohiihtoon (7) sekä taitoluisteluun (7).

Taitoluistelujoukkueen urheilijat: Elisa Aronen Vihdin Taitoluistelijat, Hilma Mustakallio Vihdin Taitoluistelijat, Hanna Lahtinen KOOVEE, Sanna Mähönen KOOVEE, Susanna Kanervo KOOVEE, Tomas Jaatinen KOOVEE ja Ville Putila KOOVEE.

Suomen joukkue matkustaa Idahon Boiseen kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä kokoontuu keskiviikkona 4. helmikuuta klo 4.10 Helsinki-Vantaan lentokentällä. Ryhmään kuuluvat joukkueen johto, lumikenkäilijät sekä taitoluistelijat. Lento LH3109 lähtee klo 6.40. Toinen ryhmä kokoontuu Helsinki-Vantaan lentokentällä keskiviikkona 4. helmikuuta klo 6.15. Lento LH3107 lähtee klo 8.45. Ryhmään kuuluvat alppihiihtäjät, lumilautailijat sekä maastohiihtäjät.

Kilpailut alkavat taitoluistelijoita lukuun ottamatta tasoluokitteluilla** sunnuntaina 8. helmikuuta. Taitoluistelijat aloittavat finaalisuorituksensa pakollisilla kuvioilla myös sunnuntaina 8. helmikuuta. Ensimmäiset mitalit jaetaan maanantaina 9. helmikuuta, jolloin lumilautailijat kilpailevat suurpujottelussa sekä supersuurpujottelussa. Viimeiset kilpailut ovat perjantaina 13. helmikuuta. Samana päivänä järjestetään myös päättäjäiset. Joukkue palaa Suomeen sunnuntaina 15. helmikuuta.

*Special Olympics on kansainvälinen järjestö, joka organisoi ympärivuotista urheilutoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Special Olympics -järjestön on perustanut presidentti Kennedyn sisar Eunice Kennedy Shriver vuonna 1968. Toiminnan piirissä liikkuu yli kaksi ja puoli miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa harrastaen, valmentautuen ja kilpaillen yli 30 eri lajissa noin 200 maassa. Suomessa Special Olympics -toiminnasta vastaa Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu ry. (Special Olympics Finland). Special Olympics Kesä- ja Talvimaailmankisat järjestetään kummatkin neljän vuoden välein.

Special Olympics on kansainvälisen järjestön nimi, jota ei käännetä suomeksi.

**Special Olympics – kilpailut järjestetään niin, että kaikille pyritään takaamaan mahdollisuus tasavertaiseen kilpailuun. Kilpailut muodostuvat kahdesta osasta: tasoluokittelusta (englanniksi divisioning) ja kilpailusta (competition). Tasoluokittelun avulla urheilijat jaetaan tasoluokkiin (divisiooniin) urheilijoiden tai joukkueiden suoritustason, iän ja sukupuolen perusteella. Varsinaisessa kilpailussa urheilijat/joukkueet kilpailevat omassa divisioonassaan, mikä antaa kaikille urheilijoille tasavertaisen mahdollisuuden voittaa. Kaikkien divisioonien kilpailut ovat omia finaalejaan, joissa jaetaan omat mitalit. Tämä kilpailujärjestelmä on suunniteltu kannustamaan kaikentasoisia urheilijoita tekemään parhaansa ja saamaan hyviä kokemuksia urheilusta.

Tasoluokittelun perusteella urheilijat jaetaan divisiooniin, joissa tulee olla 3-8 urheilijaa / joukkuetta. Ohjeellisena tavoitteena tasoluokittelussa on, että urheilijoiden tulosten tulisi olla 15 % sisällä toisistaan, jotta heidät voidaan sijoittaa samaan divisioonaan. Samoin samassa divisioonassa kilpailevien urheilijoiden ikäjakauman tulisi olla maksimissaan 15 %. Tämän vuoksi kaikissa divisioonissa ei ole samaa määrää kilpailijoita.

Lisätietoa: joukkueen tiedottaja Tove Ruuskanen, puh. 045 136 8695, tove.ruuskanen@sklu.fi
joukkueen varajohtaja Elina Holopainen, puh. 045 139 7373, elina.holopainen@sklu.fi

www.specialolympics.fi


Maajoukkue kaudelle 2024–2025 nimetty 16.4.2024
Vuoden 2024 OKM:n seuratuet myönnetty 12.4.2024