Uutiset

EM-kisat tarjoavat taidetta ja urheilua samassa paketissa

Taitoluistelun EM-kilpailut tarjoavat taidetta ja urheilua samassa paketissa

Lehdistötiedote 8.1.2009

Helsingissä 20.-25. tammikuuta luisteltavat Euroopan mestaruuskilpailut ovat kuudennet taitoluistelun arvokilpailut, jotka Suomi on saanut järjestettäväkseen. Lähes 200 urheilijaa valmentajineen ja taustajoukkoineen 35:stä maasta valtaavat Hartwall Areenan kymmenen eri tapahtuman ajaksi. Kilpailun tv-taltioinnista vastaa YLE.

Suomen joukkueen yksinluistelijat Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö, Ari-Pekka Nurmenkari sekä jäätanssijat Oksana Klimova -Sasha Palomäki tuntevat kotikisojen kutinan vatsanpohjissaan. Median ja fanien kiinnostus koko lajia kohtaan on silmiin pistävän suurta.

Avajaisissa esiintyy 60 maailmanmestaria

Ensimmäisen kilpailutapahtuman, pariluistelun lyhytohjelman jälkeen on vuorossa avajaiset, jotka tulevat olemaan näyttävä lähtölaukaus kisaviikon ohjelmalle. Avajaisten ohjelmaa voi kuvailla mestareiden kohtaamiseksi, sillä jäällä nähdään samanaikaisesti yhteensä 60 suomalaista maailmanmestaria. Jään palo -nimisessä avajaisnumerossa esiintyvät suomalaiset muodostelmaluistelun maailmanmestarijoukkueet Rockettes ja Marigold IceUnity, sekä maailman valiojoukkueisiin kuuluva Team Unique. Yhdessä luistelijoiden kanssa jään tuntumassa nähdään lisäksi parikymmentä joukkuevoimistelun maailmanmestaria. Voimistelijat edustavat Olarin voimistelijoita. Maailmanmestareiden menoa siivittävät pienet luistelijatähdet, EM-kisojen tunnuksessakin tuttu tuli sekä upea valoshow ja musiikki. Avajaisnumeron taiteellisesta toteutuksesta ovat vastanneet taitoluisteluvalmentajat Sara Lindroos ja Paulina Carlson, yhdessä Anu Oksasen, Kaisa Niemisen sekä Mirjami Penttisen kanssa.

Pariluistelussa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Pariluistelun vaativuudesta kertoo se, että osallistujia on kilpailussa vähemmän kuin muissa lajeissa. Vain 21 kun esimerkiksi miesten kilpailussa osallistujia on jopa 39. Pariluistelun päätä huimaava vauhti, akrobatia, nostot ja heitot ovat huikeaa katsottavaa ja sitä onkin Suomessa harvoin tarjolla. Suomi ei ole perinteinen pariluistelumaa eikä isäntämaalla ole tälläkään kertaa lähettää edustusta kilpailuun mukaan, kuten ei ole ollut vuosikymmeniin. Pariluistelun ehdoton voittajasuosikki on Saksan pari Aliona Savchenko – Robin Szolkowy, jotka voittivat viime vuonna sekä Euroopan- että maailmanmestaruuden. Parin täydellisyyttä hipova liikekieli ja tekniikka sekä omintakeiset koreografiat, eivät jätä ketään kylmäksi.

Nurmenkarilla mahdollisuudet kympin sakkiin

Miesten sarjassa Ari-Pekka Nurmenkari on löytänyt uuden vaihteen uralleen ja luisteleekin nyt toistaiseksi parasta kauttaan. Viime vuosien EM-sijoitukset 20 huonommalla puolen saattavat vaihtua jo Helsingissä kympin tietämille, jos miehen otteet jatkuvat samanlaisina kuin alkusyksyn kilpailut ovat osoittaneet. Eurooppalainen miesten taitoluistelu on kaiken kaikkiaan korkeatasoista, leveällä rintamalla. Valtava dynaamisuus, vauhti ja voima pääsevät oikeuksiinsa vain paikan päällä. Ranskalaiset miehet, Brian Joubertin johdolla, ovat luistelleet itsensä tälläkin kaudella ennakkosuosikkien joukkoon. Myös viime vuoden Euroopan mestari Tšekin Tomas Verner ja Belgian hyppykone Kevin van der Perren tulevat taistelemaan mitaleista. Nurmenkarille tiukkaa vastusta antanevat ruotsalaiset, jotka ovat viime vuosina ryhdistäytyneet miesten luistelussa nousemalla tuloslistoilla kerta toisensa jälkeen kohti kärkeä.

Jäätanssijat historiallisen Finnstepin rytmeissä

Jäätanssikilpailussa kilpaillaan muista lajeista poiketen kolmessa eri kilpailussa: pakollisessa tanssissa, rytmitanssissa ja vapaatanssissa. Pitkäraajaiset ja näyttävät jäätanssijat upeissa puvuissaan ja mielikuvituksellisissa teemallisissa ohjelmissaan tuovat jäälle todellista glamouria. Nimensä mukaisesti jäällä tapahtuvaa tanssia on tuoreenkin katsojan helppo seurata, sillä yksinluistelusta tutut hypyt eivät aiheuta jäätanssissa katsojalle päänvaivaa. Suomen nuoret Oksana Klimova – Sasha Palomäki sekä 27 muuta jäätanssiparia ovat Helsingissä historiallisen tilanteen edessä. EM-kilpailuissa luistellaan ensimmäistä kertaa pakollinen tanssi Finnstep, joka on alunperin Euroopan mestareiden Susanna Rahkamon ja Petri Kokon suunnittelema tanssi. Jäätanssin mitaleista kamppailevat vahvimmin Venäjän Jana Hohlova-Sergei Novitski ja Oksana Domnina-Maxim Shabalin, Ison-Britannian sisarukset Sinead Kerr-John Kerr sekä Italian Federica Faiela-Massimo Scali.

Suomi tavoittelee naisten kilpailussa kahta mitalia

Naisten kilpailu on luonnollisesti viikon seuratuin kilpailutapahtuma, onhan Suomen Taitoluisteluliitto asettanut tavoitteekseen saavuttaa lajista kaksi mitalia. Jokaisella Suomen naisedustajalla on EM-mitali jo aikaisemmilta vuosilta: Susanna Pöykiöllä hopea vuodelta 2005, Kiira Korvella pronssi vuodelta 2007 ja Laura Lepistöllä pronssi viime vuodelta. Mitalitavoite näyttää suopealta jo pisterankinginkin valossa. Ainoastaan Italian Carolina Kostner on sijoittunut kuluvan kauden kansainvälisissä kilpailuissa suomalaisia korkeammalle. Lepistö on antanut pitkin syksyä vahvoja näyttöjä kunnostaan ja on itseoikeutetusti yksi mitalisuosikki. Myös Susanna Pöykiöllä on onnistuessaan mahdollisuus uusia kolmen vuoden takainen EM-mitali kuten Kiira Korvellakin, joka hyppäsi kertaheitolla EM-joukkueeseen voitettuaan SM-kilpailut joulukuussa.

Loppunäytöksessä mestarit pitävät hauskaa

Kisaviikon huipentuma on sunnuntaina luisteltava loppunäytös, jossa esiintyvät kunkin sarjan viisi parasta luistelijaa sekä kaikki Suomen joukkueen edustajat. Jokainen luistelija on valmistanut näytöstä varten erillisen showohjelman, joka on jotain aivan muuta kuin pakolliset kilpailuohjelmat. Musiikki, valaistus, puvut ja mielikuvitus päästetään valloilleen ja pääasia on yleisön viihdyttäminen sekä hauskan pito. Juuri viihdyttävyytensä vuoksi loppunäytös onkin yleensä taitoluistelun arvokisaviikon suosituin tapahtuma.

Mila Kajas

Osallistujat: http://www.isufs.org/events/fsevent00011004

Lisätietoa: www.em2009.fi


Kesäkuun Sähkäri 7.6.2024
Henkilöstömuutoksia Taitoluisteluliitossa 5.6.2024