Uutiset

Lepistölle EM-pronssia
Taitoluistelun EM-kilpailut, Zagreb 26.1.
Lepistö ensikertalaisena EM-pronssille

Suomen Laura Lepistö on saavuttanut naisten taitoluistelun EM-pronssia pistein 165,65. Euroopan mestaruuden voitti viime vuoden tapaan Italian Carolina Kostner pistein 171,28. EM-hopeaa saavutti Sveitsin Sarah Meier pistein169,44. Kiira Korpi oli kilpailun viides (162,22) ja Jenni Vähämaa kymmenes (142,40) .

Ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoihin osallistunut 19-vuotias Lepistö sijoittui sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa kolmanneksi. Lepistön esitys oli elegantti ja hän luisteli rennosti sekä vauhdikkaasti läpi ohjelman. Tuomarit palkitsivat Lepistön elementtipisteillä 56,21 ja osa-aluepisteillä 53,48.

Lepistö avasi vapaaohjelmansa vahvasti kolmoistulppi-kolmoistulppi –yhdistelmällä, samalla jonka hän helpotti lyhytohjelmassa.
– Halusin näyttää tulppi-tulppi yhdistelmän ja onnistuttuani taakka lähti harteilta, sanoi Lepistö.

Hän helpotti kolmoislutzinsa ja kaatui kolmoisrittinsä, mutta muutoin hän sai korkeat tasot pirueteista,askeleista ja liukusarjasta. Lepistö joutui jännittämään mitalinsa kohtaloa viimeiseen luistelijaan asti.

– Kun katsoin Julian (Sebestyenin) luistelua, ajattelin että näinkö pienestä se mitali nyt jäi kiinni. Mutta onneksi joskus näinkin päin, iloitsi Lepistö.

Lepistön mitali on historiallinen, sillä kukaan suomalaisluistelija ei ole ennen voittanut mitalia arvokisojen ensikertalaisena.

Kostner aloitti huikealla kolmoisflippi-kolmoistulppi-kaksoisritti –yhdistelmällä ja ansaitsi pelkästään sillä jo12,29 pistettä, mutta epäonnistui aiotun kolmoislutzin josta tuli ainoastaan kaksoishyppy. Myös kaksoisaksel-kolmoistulppi –yhdistelmä jäi vain kaksoisyhdistelmäksi. Kostnerin luistelu oli kuitenkin liukuvaa ja teknisesti tasokasta. Kostner voitti lyhytohjelman ja oli vapaaohjelman toinen hävittyään Meierille, joka nousi lyhytohjelman toiselta sijalta kisojen hopeamitalistiksi.

– Ohjelmani oli hyvä lukuun ottamatta lutzia jonka kanssa minulla on ollut ongelmia. Olen todella iloinen voitostani, Kostner sanoi.

Kiira Korpi aloitti ohjelmansa vakuuttavasti kolmoislutz-kaksoistulppi-kaksoisritti –yhdistelmällä ja jatkoi hyvällä kolmoisritillä. Keskivaiheilla hän kuitenkin kadotti hyvän vireen hetkeksi ja se maksoi hänelle mitalisijan.

– Yritin taistella, mutta ote herpaantui kuitenkin keskivaiheilla. Eniten minua harmittaa viimeinen tulppi, joka jäi kaksinkertaiseksi. Olen pettynyt tulokseen, olisi ollut mukava lähteä kotiin mitali mukana, mutta tällaista tämä on. Viides sija ei ole kuitenkaan huono ja piste-erotkin olivat aika pieniä. Olen kuitenkin hyvin iloinen Lauran puolesta, sanoi Korpi.

Korven ja Lepistön kausi jatkuu 17.-23.maaliskuuta Göteborgin MM-kisoissa jonne valitaan EM-kilpailujen kaksi parasta suomalaisluistelijaa.

Jenni Vähämaa nousi kohtuullisesti onnistuneen vapaaohjelmansa ansiosta 12:s sijalta kymmenen parhaan joukkoon. Vähämaa huokui helpotusta vapaaohjelman jälkeen vaikka myönsi, että pientä parannettavaa jäi varsinkin hyppyjen kohdalla. Vähämaa sai kuitenkin maksimin, eli nelostason liukusarjasta sekä kahdesta piruetista ja lopuista elementeistä kolmosta.

– Ohjelmani oli onnistuneempi kuin eilen vaikka pienen väsymyksen takia ohjelman lopun hyppytekniikka hiukan kärsikin. Kuitenkin minulle jäi sellainen olo, että onnistuin tänään.

15-vuotiaan Vähämaan seuraava koitos on PM-kilpailut Islannissa jonka jälkeen junioreiden MM-kilpailut Sofiassa helmikuun lopulla. Vähämaan tavoite on saada kolmois-kolmois –yhdistelmä kuntoon ennen sitä.

– Kiva palata junioreiden MM-kilpailuihin kun on näin paljon kokemusta kertynyt täältä. Eivät nämä nyt niin ihmeelliset kilpailut ole. Ei paljoa isommat kuin juniori GP-finaali. Televisiosta kaikki näyttää niin paljon suuremmalta, Vähämaa totesi.

Ensi vuoden EM-kilpailut järjestetään Helsingissä. Suomi sai jälleen kilpailuun kolme naisedustajaa mukaan.

Tulokset ja lisätietoa: www.isu.org


Kesäkuun Sähkäri 7.6.2024
Henkilöstömuutoksia Taitoluisteluliitossa 5.6.2024