Uutiset

Opiskeluapurahaa jaettiin yli 80 huippu-urheilijalle

Taitoluistelun ja muodostelmaluistelun apurahan saivat kolme urheilijaa. Salla Laukkanen Helsingin Luistelijat, Jussiville Partanen Helsingin Luistelijat ja Valtter Virtanen Keravan Luistinseura.


SUOMEN OLYMPIAKOMITEA

Tiedote, 8.12.2015

OPISKELUAPURAHA YLI 80 HUIPPU-URHEILIJALLE – PUOLUSTUSVOIMIEN URHEILUKOULULLE VUODEN URATEKO-PALKINTO                    

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi tänään Pohjois-Haagan yhteiskoulussa pidetyssä tilaisuudessa 83 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2015-2016. Vuonna 1972 presidentti Kekkosen toimesta perustetun säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammatinvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä tukea aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden kouluttautumista. URA-säätiö on jakanut opiskeluapurahoja yhteensä jo yli 4 miljoonan euron edestä. 

Lähes 400 urheilijaa haki apurahaa 

URA-apurahaa lukuvuodelle 2015-16 haki ennätyksellisen suuri määrä urheilijoita. 393 hakijasta apurahan saajiksi valikoitui 83 huippu-urheilijaa. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua yhteensä 34 lajista.

Apurahaurheilijoiden joukossa on olympia-, paralympia- ja MM-kisaedustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä. 2000 euron suuruisen apurahan saivat muun muassa suunnistaja Sofia Haajanen, yleisurheilijat Oona Kettunen ja Roni Ollikainen sekä telinevoimistelijat Kasper Holopainen ja Markku Vahtila

Apurahan saajista miehiä on 47 ja naisia 36. Puolet apurahan saajista opiskelee suomalaisesssa yliopistossa, reilu neljännes ammattikorkeakoulussa ja joka kymmenes ammatillisessa oppilaitoksessa. Yhdeksän apurahaurheilijaa opiskelee ulkomailla. Apurahan saajista kymmenen on jo päättänyt aktiiviuransa. 

Apurahoilla suuri merkitys opiskelevan urheilijan taloudessa

– Urheilijat pitävät apurahaa todella suuressa arvossa. Apuraha merkitsee sitä, ettei tarvitse mennä töihin rahoittamaan opiskeluaan tai että voi säästää opintotukikuukausia käytettäväksi myöhemmin. Apurahalla on myös suuri psykologinen merkitys, se koetaan eräänlaiseksi tunnustukseksi. Lisäksi apuraha kannustaa myönteisesti suunnittelemaan lukuvuoden opintoja, sillä saajat sitoutuvat suorittamaan vuoden aikana vähintään 25 opintopistettä, kertoi URA:n asiamiehenä ensimmäistä vuotta toimiva Jukka Tirri

– URA on yksi suomalaisen urheiluelämän suurimmista innovaatioista. Se on perustettu urheilijoiden aloitteesta urheilijoita varten. Urheilija on taatusti toiminnan keskiössä, totesi URA:n puheenjohtaja Tuuli Merikoski

Huippu-urheilijat äänessä

Jakotilaisuuden yhteydessä kuultiin useita urheilijapuheenvuoroja. URA:n hallituksen jäsen Jukka Keskisalo analysoi omaa juoksu-uraansa ja kertoi nykyisestä työstään Joensuun urheiluakatemiassa. Apurahan saajat koripalloilija Dionne Pounds ja paratriathlonisti Liisa Lilja valottivat omia uratarinoitaan. 

Vuoden 2015 URAteko -tunnustuspalkinto Puolustusvoimien Urheilukoululle 

Tilaisuudessa jaettiin jo kahdeksatta kertaa Vuoden URAteko-tunnustuspalkinto, joka myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien kehittämiseen. Tuhannen euron tunnustuspalkinnon sai Puolustusvoimien Urheilukoulu

”Urheilukoulu on tehnyt pitkäjänteistä työtä urheilijoiden eteen ja ollut tärkeä osa monen urheilijan urapolkua. Urheilukoulu on toteuttanut viime vuosina muutto- ja muutosprosessin luoden uudenlaisia toimintatapoja ja yhteistyömuotoja ajan hengessä. Paluu Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan on onnistunut mainiosti. Urheilukoulu on integroinut toimintansa osaksi urheiluakatemiatoimintaa tehden lajien, seurojen ja muun akatemiaverkoston kanssa entistäkin tiiviimpää yhteistyötä lahjakkaiden urheilijoiden tukemisessa. Näin voidaan löytää parhaat mahdolliset ratkaisut varusmiespalveluksen ja kansainväliseen menestykseen tähtäävän valmentautumisen yhdistämiseksi. Palaute urheilijoilta ja valmentajilta on ollut kiittävää.  

Urheilukoulu toimii siltana juniorisarjoista aikuisten sarjoihin ja ammattilaisuuteen, toisen asteen opinnoista korkea-asteelle ja nuoruudesta aikuisuuteen. Urheilukoulun aikana urheilijat kohtaavat aikuisurheilun ja itsenäistymisen haasteita. Urheilukoulu tukee vahvasti urheilijoiden kokonaisvaltaista kasvuprosessia.

Urheilukoulu on tarjonnut myös erinomaisen foorumin lajirajat ylittävään tiedon jakamiseen ja urheilijoiden keskinäiseen kanssakäymiseen”, kiteytti Tuuli Merikoski valinnan perusteita.

Palkinnon luovuttivat URA:n hallituksen jäsenet, Urheilukoulun aikanaan käynyt mestarijuoksija Jukka Keskisalo sekä URA-säätiön perustajajäsen Pekka Kare. Palkinnon vastaanottivat Urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Marko Hirsimäki, valmennuspäällikkö Jari Karinkanta ja alokas Jussi Kanervo

– Urheiluakatemiayhteistyö URHEA:n kanssa on mahdollistanut haastavassa tilanteessa varusmiesten valmentautumisen laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Puolustusvoimat ja Urheilukoulu haluavat olla jatkossakin osa edelleen kehittyvää yhteistyötä, kommentoi everstiluutnantti Marko Hirsimäki.

URA -SÄÄTIÖN OPISKELUAPURAHAN SAAJAT 2015-2016

 

 

 


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024