PM-kilpailut: vapaaohjelmat/Suomi paras maa!

Pohjoismaiset mestaruuskilpailut 12.-15.2.2015 Stavanger, Norja

Suomi oli kilpailun paras Pohjoismaa. Suomi saavutti yhteensä 7 mitalia, joista 3 oli kultaista. Aiempien vuosien ykkösmaa Ruotsi, jäi tällä kertaa toiseksi. Ruotsalaiset saavuttivat niinikään 7 mitalia, mutta vain 2 kultaa. Hyvä Suomi!

Vapaaohjelmat/lopputulokset

Seniorit, naiset:

Tapparan Jenni Saarinen voitti seniorinaisten Pohjoismaiden mestaruuden. Jenni oli molemmissa ohjelmissa toinen ja keräsi yhteispisteet 146,07. Mestaruus on Jennille senioreissa ensimmäinen, mutta kultaa hän voitti jo viime vuonna – juniorisarjassa. Suomalasipäivää täydensi Viveca Lindfors (EsJt) sijoittumalla ensimmäisessä seniorisarjan PM-kilpailuissaan pronssille. Viveca loisti etenkin sunnuntaina, sillä hän oli vapaaohjelmakilpailun ykkönen. Lyhytohjelmassa hän epäonnistui ja oli vasta seitsemäs.

Jennin vapaaohjelman parasta antia olivat hyvät piruetit ja askeleet sekä loistava kaksoisaksel-kolmoistulppi-yhdistelmä. Myös salchowit ja tulpit onnistuivat. Tällä kertaa alun kolmoislutz, -flippi ja -ritti tuottivat vaikeuksia. Viveca loisti etenkin hyppäämällä upean kolmoislutz-kolmoistulppi-yhdistelmän, josta hänet palkittiin hyvillä laatupisteillä. Hän napsautti ohjelmaan lisäksi toisenkin kolmoislutzin. Hyppyjen osalta vain ritistä tuli yksinkertainen.

– Kulta on hieno juttu. Olen siitä iloinen, mutta itse suorituksiin en ole tyytyväinen. Kilpailusta jäi hampaankoloon. Lyhytohjelman tulppi oli todella tyhmä virhe ja tänään lähdin alun hyppyihin liian hätäisesti.

– Seuraava kilpailuni on junioreiden MM-kisat. Nyt olisi tarkoitus jatkaa hyvää harjoitusjaksoa. Olen asettanut itselleni tavoitteen sijoittua MM-kisassa kymmenen parhaan joukkoon, Jenni sanoi.

Hanna Kiviniemi sijoittui mukavasti viidenneksi ja Timila Shrestha oli kilpailun yhdeksäs. Seidi Rantanen joutui keskeyttämään kilpailun vanhan selkävamman takia

Seniorit, miehet:

Viktor Zubik (HSK) sijoittui neljänneksi seniorimiesten sarjassa. Viktor oli lyhytohjelmassa neljäs ja vapaaohjelmassa viides yhteispistein 137,12. Viktorin vapaaohjelma oli tänään tasapainoilua onnistumisten, mutta myös epäonnistumisten kesken varsinkin hyppyosioissa. Koska kyseessä on Pohjoismaiden mestaruuskilpailun ohella avoin kilpailu, vei voiton Espanjaa edustava Javier Raya ennen Norjan Sondre Oddvoll Boea.

Juniorit, pojat:

Lahtelainen Roman Galay on voittanut ylivoimaisesti junioripoikien Pohjoismaiden mestaruuden. Roman oli selvä ykkönen molemmissa ohjelmissa ja keräsi huikeat uudet ennätyspisteet 156,96. Merkittävää on se, että mies paransi omaa,  ISU:n noteeraamaa, ennätystään jopa 26,73 pisteellä! Suomalaismenestystä täydensi Tapparan Tino Olenius hopeamitalillaan. Tino oli yhtä selvä kakkonen kumpanakin päivänä ja paransi hänkin omaa ennäystään lähes kymmenellä pisteellä, 136,68. Kolmas oli Ruotsin Mandus Thorman 106,42.

Pisteparannuksesta huolimatta, jäi Romanille ohjelmaan vielä hiukan hampaankoloon. Toinen flippi päätyi jään pintaan ja ritistä tuli ilmapallo. Piruetteihin sen sijaan Lahden valmennustiimi on keskittynyt entistä paremmin ja se näkyi molemmissa ohjelmissa. Tino puolestaan onnistui saamaan ohjelmaansa sekä kolmoisflipin, -ritin ja -salchowin.

– Tänään meni suhteellisen hyvin. Pientä kompurointia ohjelmassa ja olisin pystynyt parempaankin, mutta onhan tämä siistiä voittaa ensimmäinen PM-kulta, Roman sanoi.

Juniorit, tytöt:

Suomen ja Tapparan Anni Järvenpää on sijoittunut hienosti hopealle juniorityttöjen Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa. Anni oli viides lyhytohjelmassa, mutta voitti vapaaohjelman keräten yhteispisteet 122,44. Kilpailun voitti Ruotsin Matilda Algotsson. Joanna Kallela oli neljäs kokonaispisteillä 112,72. Joanna oli lyhytohjelman seitsemäs, vapaaohjelman neljäs. Emilia Toikkanen oli kilpailussa kahdeksas ja Saara Astola yhdeksäs. Lyhytohjelman neljännellä sijalla ollut Suomen Emmi Peltonen kaatui ja loukkaantui vapaaohjelmaharjoituksessa. Hän joutui valitettavasti keskeyttämään kilpailun.

Noviisit, tytöt:

Suomen ja Tapparan Petra Laakkonen luisteli upeasti noviisityttöjen Pohjoismaiden mestariksi. Petra voitti sekä lyhyt- että vapaaohjelman ja keräsi kokonaistuloksen 105,06. Vapaaohjelmassa hän onnistui mm. kolmoisritissä, kahdessa kolmoistulpissa, salchowissa sekä akseleissa. Piruetit ja askeleet olivat tasoa kolme. Suomalaisluistelija oli syystäkin tyytyväinen kilpailuunsa.

– Luistelu tuntui tänään tosi hyvältä. Tavoitteeni oli sijoittua kolmen tai vähintään viiden joukkoon ja se tavoite täyttyi nyt kirkkaasti.
– Suomalaisluistelijoiden joukkuehenki on ollut täällä mahtava. Olemme tsempanneet ja kannustaneet toisiamme koko ajan. Sain siitä voimaa myös omaan luisteluuni, pirteä Petra kertoi.

Suomalaistyttöjen panos oli kokonaisuudessaan hyvä, sillä kaikki neljä luistelijaa sijoittuivat seitsemän parhaan joukkoon: Doris Louhikoski oli viides, Sofia Korsumäki kuudes ja Enja Ruokonen seitsemäs.

Noviisit, pojat:

Suomen ja Mikkelin  Lauri Lankila nousi hienosti lyhytohjelman neljänneltä sijalta Pohjoismaiden mestaruuskisojen pronssimitalistiksi. Lankinen oli vapaaohjemassa kolmas ja keräsi kokonaispisteet 89,67. Hyppyjen osalta Laurin ohjelmassa positiivista olivat hieno kolmoissachowyritys, kaksoisaksel ja kolmostason piruetit. Viime vuonna Lauri nappasi myös PM-mitalin, hopean.

Taitoluisteluliitto onnittelee PM-mitalisteja ja heidän tukijoukkojaan.

Kaikki tulokset ja pisteet tuloslinkin alta.