Uutiset

Suomalaisluistelijoiden mietteet ennen EM-kisoja

Taitoluistelun EM-kilpailut alkavat

Taitoluistelun EM-kilpailut luistellaan alkavalla viikolla Unkarin Budapestissä. Naisissa Suomea edustaa Juulia Turkkila, miehissä Valtter Virtanen ja jäätanssissa Henna Lindholm – Ossi Kanervo.

Turkkila haluaa näyttää mitä osaa

Suomalaisista ensimmäisenä on tulessa Juulia Turkkila (19), joka kilpailee keskiviikkona lyhytohjelmassa. Neljänsiin EM-kilpailuihinsa osallistuvan Turkkilan paras EM-tulos on toistaiseksi 15:s vuodelta 2011. Viime vuonna helsinkiläisluistelijan sijoitus oli 17:s. Uransa ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittanut luistelijatar antoi joulukuussa käydyssä kilpailussa varsin positiivisen näytön kunnostaan ja mieli on luottavainen nytkin. Suurempia muutoksia ei ohjelmiin ole tehty.

–       EM-kisoissa tavoitteeni on näyttää kaikki se mitä osaan ja sen myötä saada kasaan kauden parhaat suoritukset, jossa kaikki osa-alueet olisivat laadukkaita ja puhtaita. Sijoitustavoitetta en varsinaisesti ole asettanut, sillä se kaikki riippuu myös muiden luistelijoiden suorituksista. Keskityn omaan tekemiseeni, Turkkila sanoi.

Jäätanssijat eivät keskity pisteisiin vaan suorituksiin

Myös jäätanssijat kilpailevat keskiviikkona lyhyttanssissa. Kolmansiin EM-kilpailuihin osallistuva suomalaispari edusti Suomea vuosina 2011 ja 2012, mutta tuolloin kilpailut tyssäsivät erillisiin alkukarsintoihin. Nykyisin kilpailijat pääsevät kaikki suoraan lyhyttanssiin, mutta vapaatanssiin jatkaa vain 20 parasta paria. Miehissä ja naisissa vapaaohjelmaan puolestaan pääsee 24 luistelijaa.

Suurin harppauksin taidollisesti kehittynyt suomalaispari tähtää minimissään 20 parhaan joukkoon, mutta pyrkii olemaan ajattelematta sijoitusta, jotta keskittyminen ei fokusoituisi vääriin asioihin.

–       Jos kalastelemme tiettyjä pisteitä tai sijoituksia ei luistelusta tule mitään. Tavoitteenamme on tehdä tasavahvat ohjelmat ja nauttia kilpailun tunnelmasta, Ossi Kanervo sanoi.

Lindholm (24) – Kanervo (26) kävivät ennen kisakaupunkiin tuloa esiintymässä Sveitsissä kaksipäiväisessä näytöksessä. Näytösreissun oli tarkoitus hakea tuntumaa ja esiintymiskokemusta kilpailusuorituksia ajatellen.

Virtanen pikakomennuksella EM-jäälle

Valtter Virtanen (26) aloittaa lyhytohjelmalla torstaina. Pikahälytyksen edustustehtäviin saanut Virtanen luistelee viime torstaina polvensa loukanneen Matthias Verslusin tilalla. Oberstdorfissa harjoitteleva lääketieteen opiskelija oli positiivisesti yllättynyt edustustehtävästä, vaikka oli luonnollisesti Versluisin kohtalosta pahoillaan. Miehet ovat olleet myös toisiinsa yhteydessä tapahtuman jälkeen.

–       Lyhyestä varoituksesta huolimatta koen että minulla on paras mahdollinen valmiustila lähteä EM-kisaan, sillä aiemmilta vuosilta tuttu turha stressi ja jännittäminen ovat jääneet kokonaan pois. Olen motivoitunut ja hyvässä kunnossa sillä joulukuun SM-kisoista ei ole kovin pitkä aika ja toisaalta olen valmistautunut parin viikon päästä luisteltavaan Bavarian Openiin, Virtanen pohdiskeli.

EM-kokemusta suomalaisella on vuosilta 2011 ja 2013. Toistaiseksi tie ei ole vielä auennut finaaliin saakka, mutta edessä on uusi mahdollisuus.

Taitoluistelun EM-kilpailut ovat katsottavissa YLE:n kanavilla.

Lisäinfoa kilpailusta http://www.isuresults.com/events/fsevent00051500.htm
Järjestäjän sivut http://www.efsc2014.com/?lang=en


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024