Uutiset

SM-kilpailuissa luisteltiin lauantaina lyhytohjelmat

Taitoluistelun SM-kilpailuissa luisteltiin lauantaina lyhytohjelmat

Yksinluistelun ja jäätanssin SM-kilpailut käynnistyivät lauantaina Espoon Barona Areenalla senioreiden ja junioreiden lyhytohjelmilla. Ennätysvauhdissa nähtiin juniorityttöjen Jenni Saarinen 57,17 pisteellä, joka keräsi samalla päivän naisten korkeimmat pisteet. Miesten puolella Matthias Versluis luisteli hänkin omat ennätyspisteensä 62,66.

Naiset

Naisten sarjan lyhytohjelman ykköseksi luisteli Helsingin Luistelijoiden Juulia Turkkila 50,35 pisteellä. Turkkilan meno oli lauantaina kepeää ja varmanoloista. Kolmoistulpi-kolmoistulppi-yhdistelmä napsahti mainiosti kohdilleen samoin kaksoisaksel. Harmillista oli vain se, että Turkkilan terä jäi kiinni jäässä olleeseen uraan jonka seurauksena kolmoissalchowin ponnistus jäi kesken.

–       Kokonaisuus oli ihan hyvä ja minusta oli tänään kiva luistella kannustusjoukkojen tsempatessa katsomossa. Pystyin jopa hetkittäin nauttimaan luistelusta. Ainoa asia joka jäi harmittamaan, oli terän takertuminen jäässä olevaan uraan ennen salchowia. Huomenna vapaaohjelmassa tähtään ehjään kokonaisuuteen, Turkkila sanoi.

Aivan Turkkilan kannoilla pistein 49,43 on Lahden Taitoluistelijoiden Liubov Efimenko, joka kilpailee ensimmäisissä senioreiden Suomen mestaruuskilpailuissaan. Vasta 14-vuotias lahtelainen luisteli teknisesti vaativan ohjelman, johon sisältyi kuitenkin jännityksen aiheuttama kaksoisakselin helpottuminen yksinkertaiseksi.

–       Tähtään näissä kilpailuissa mitaleille, vaikka kyllä kulta on minulle päätavoite, Efimenko sanoi.

Kolmantena on Espoon Jäätaitureiden Seidi Rantanen joka luisteli vahvasti, mutta helpotti hänkin yhden hypyn; kaksoisakselin. Rantanen ansaitsi lyhytohjelmastaan pisteet 46,89.

Miehet

Miesten kilpailun johdossa on Espoon Jäätaitureiden Matthias Versluis uusin ennätyspistein 62,66. Versluis hyppäsi ohjemassaan mm. onnistuneen kolmoislutz-kolmoistulppi-yhdistelmän ja ansaitsi myös kaikista pirueteistaan täydet nelostasot. Espoolainen syttyi selvästi kotiyleisönsä edessä ja nautti luistelustaan.

–       Olen ollut hyvässä kunnossa ja harjoitellut viime aikoina ehkä kovemmin kuin koskaan. Ohjelmaani olen tänään tyytyväinen ja muutenkin oli hauska fiilis esiintyä. Huomiseen lähden iloisella mielellä ja mm. neloistulppia yrittäen, Versluis sanoi.

Toisena on viime vuoden Suomen mestari Keravan Luistinseuran Valtter Virtanen pistein 56,35. Virtasen hyppyjen alastulojen epäpuhtaudet verottivat teknisten pisteiden saldoa. Kolmantena on vain 0,11 pistettä Virtasesta jääneenä Kuopion Taitoluistelijoiden Bela Papp, joka onnistui ohjelmassaan. Papp palasi vasta tänä syksyllä takaisin kilpajäille pitkän loukkaantumisjakson jälkeen.

Jäätanssi

Jäätanssissa kilpailun kolme paria on lyhyttanssin jälkeen mahdollisimman pienten piste-erojen päässä toisistaan. Lauantai-päivän jälkeen johdossa on kokenut pari Henna Lindholm-Ossi Kanervo (Helsingfors Skridskoklubb) pistein 49,72. Hallitsevat Suomen mestarit Olesia Karmi-Max Lindholm ovat toisena vajaan pisteen päässä kilpailua johtavista seuratovereistaan. Kolmantena ilahduttavasti pistein 48,35 on vasta tällä kaudella yhteistyönsä aloittanut Cecilia Törn-Jussiville Partanen. Johdossa olevan Lindholm-Kanervon ohjelma sisälsi pientä epäpuhtautta, mutta pari onnistui silti säilyttämään johtoasemansa.

–       Ihan rento ja rauhallinen fiilis oli tänään luistella. Hyvillä mielin ollaan, vaikka ohjelman pienet virheet tietenkin harmittaa, sanoi Henna Lindholm.

Juniorit

Yhdestä päivän säkenöivimmästä suorituksesta vastasi Tampereen Tapparan Jenni Saarinen joka tehtaili omat uudet ennätyspisteensä 57,17. Kilpailussa toisena on reilun 11 pisteen päässä Espoon Jäätaitureiden Nelma Hede, joka luisteli hänkin onnistuneen ohjelman kypsästi ja varmasti.  Kolmantena, aivan Heden kannoilla, on niin ikään Espoon Jäätaitureiden Emmi Peltonen 45,30 pisteellä. Ensimmäistä kauttaan junioreissa kilpaileva Noviisien Suomen mestari Peltonen luisteli myös varmasti ja sunnuntaita ajatellen lupaavasti. Viime vuoden juniorityttöjen SM-pronssimitalistin, Saarisen, ohjelmassa puolestaan riitti vaikeutta josta osoituksena mm. unelmakevyt kolmoistulppi-kolmoistulppi-yhdistelmä sekä kolmoisritti. Flamencon tahtiin luisteltu ohjelma oli kokonaisuutena vaikuttava. 14-vuotias Saarinen huokui tyytyväisyyttä ohjelmansa jälkeen. Onnistunut ohjelma ei ollut yllätys, sillä hyvin sujuneet harjoitukset antoivat odottaa laadukasta ohjelmaa.

–       Ohjelma tuntui todella hyvältä. Tämä oli paras lyhytohjelma, jonka olen ikinä tehnyt. Odotan huomista jo innolla eikä tavoitteeni ole muu kuin Suomen mestaruus, Saarinen sanoi. 

Poikien sarjan johdossa on hallitseva junioreiden Suomen mestari Tapparan Tino Olenius 47,56 pisteellä. Toisena on viime kaudesta harppauksin kehittynyt Lappeenrannan Taitoluistelijoiden Roman Galay 42,07. Kolmantena on Galayn seuratoveri Juho Pirinen 40,21, jolle päivä ei ollut hyvästä sijoituksesta kuitenkaan paras mahdollinen. Olenius puolestaan yllättyi itsekin hyvästä suorituksestaan, sillä taustalla on kuuden kuukauden poissaolo jäältä nivusalueen rasitusmurtuman takia. Ennen SM-kisoja tamperelaisella on alla vain kaksi pienempää kilpailua kotimaassa.

–       Olen ihan tyytyväinen suoritukseen juuri taustani huomioon ottaen. Tavoitteeni tässä kilpailussa on tehdä huomenna ehjä vapaaohjelma ja saavuttaa SM-mitali.

Vapaaohjelmat luistellaan sunnuntaina.                   

Kaikkien sarjojen tulokset sekä aikataulut:

http://www.figureskatingresults.fi/results/1314/YLJTSM14/

Kuvia ja tunnelmia kisajärjestäjän facebook-sivuilta sekä twitterissä taitoluistelunsm2014


 


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024