Uutiset

Jane Erkolle Pro Urheilu -mitali

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi Pro Urheilu -tunnustukset tiistaina Helsingissä.

Suomalaisen taitoluistelun merkittävälle vaikuttajalle Jane Erkolle myönnettiin Pro Urheilu -mitali. Muut mitalin saajat ovat urheilutoimittaja Ilmo Lounasheimo, tv-ohjaaja Kalevi Uusivuori, ministeri Lauri Tarasti ja ministeri Carl-Olaf Homén.

Pro Urheilu-tunnustukset saivat puolestaan hiihtäjät Kalervo Pieksämäki ja Liisa Suihkonen, voimistelija Hannu Rantakari sekä moottoripyöräilijä Yrjö Vesterinen.

Suomen Taitoluisteluliitto onnittelee Janea tunnustuksesta!

Jane Erkko

Jane Erkko on ehkä kautta aikojen tunnetuin suomalainen taitoluisteluvaikuttaja, joka aikoinaan ammattimaisti lajin toimintakulttuurin ja nosti toimenpiteillään suomalaisen taitoluistelun kansainväliselle tasolle.

Erkko oli perustamassa vuonna 1966 HJK:n kaunoluistelujaostoa, joka erkani omaksi seuraksi, HTK:ksi, 1972. Erkon tarmon ja hyvien  suhteiden ansiosta ammattimainen valmennus ja kansainvälistyminen alkoivat samalla nostaa lajissamme päätään. Mm. Kristiina Wegelius, Susan Broman ja Pekka Leskinen ovat Erkon ajan menestyjiä.

Miehensä Aatos Erkon ollessa Kaunoluisteluliiton (nyk. Taitoluisteluliton) puheenjohtajana, toimi Jane Erkko mm. varapuheenjohtajana sekä hoiti liiton kansainvälisiä suhteita ja asioita. Erkon ansiosta mm. monet ansioituneet venäläis- ja amerikkalaisvalmentajat alkoivat tehdä suomalaisten luistelijoiden ja valmentajien kanssa yhteistyötä. Hän osallistui aina luistelijoiden mukana ulkomailla järjestettyihin kilpailuihin ja lobbasi samalla suomalaista taitoluistelua taustalla. Näillä matkoilla hän oppi myös paljon kisojen järjestämisestä ja toimintatavoista.

Suomessa järjestetyt ensimmäiset arvokilpailut, EM-kilpailut vuonna 1977 ja sittemmin MM-kilpailut 1983, myönnettiin Suomelle Erkon ehdotuksesta. Hän toimi myös vuoden -93 EM-kisojen ja -99 MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheejohtajana. Monet nykyisinkin kisajärjestelyissä mukana olevat ovat siis olleet aikoinaan Erkon tiukassa opissa ja siksi lienee Suomi tunnettu edelleen hyvänä kisajärjestäjänä.

Erkon ansioihin lukeutuu niinikään osa suomalaisesta muodostelmaluistelumenestyksestä, sillä juuri hän toi lajin Suomeen 1980-luvulla.

Jane Erkko vaikuttaa edelleen vuoden 1983 MM-kisojen jälkeen perustetun säätiön hallituksessa. Säätiön varoista jaetaan tukirahaa lahjakkaille suomalaisille luistelijoille vielä tänäkin päivänä.

 


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024