Uutiset

Kristiina Wegelius luovutti leikekirjansa Suomen Urheiluarkistoon

Kristiina Wegelius luovutti leikekirjansa Suomen Urheiluarkistoon

Suomen Urheiluarkisto, joka toimii Suomen Urheilumuseosäätiön yhteydessä olympiastadionilla  otti 18.6. vastaan menestyneimpiin taitoluistelijoihimme kuuluneen Kristiina (Tintti) Wegeliuksen arkistokokoelman.  Tintin isä Yrjö Wegelius on koonnut ja järjestänyt 25 vuoden aikana viisi kansiota käsittävän leikekokoelman, joka antaa perusteellisen kuvan Kristiina Wegeliuksen luistelu-urasta sekä tietoa 1980-luvun vaihteen taitoluistelusta ja tunnetuimmista luistelijoista.  Suomen Urheiluarkistoon on jo aiemmin talletettu Suomen Taitoluisteluliiton, 1800-luvulle ulottuvan Helsingfors Skridskoklubin sekä Helsingin Taitoluisteluklubin arkistot. Henkilöarkistoista mainittakoon 1920-30-luvulla luistelleiden legendaaristen Ludovika ja Walter Jakobssonin arkistot  sekä taitoluistelijana, valmentajana, tuomarina ja järjestötehtävissä toimineen Inkeri Soinisen arkisto. Yrjö Wegeliuksen kokoamat  leikekirjat täydentävät erinomaisella tavalla maamme sekä taitoluistelun henkilö- että lajihistoriaa.

Urheiluarkisto on kaikille avoin valtakunnallinen keskusarkisto. Arkistoaineistoja voi tutkia Suomen Urheilumuseosäätiön tiloissa, jossa toimii Urheilumuseo, -kirjasto ja arkisto. Kullakin osastolla on omat tehtävänsä. Museo tallettaa liikunnan ja urheilun esineistöä, järjestää näyttelyitä ja pitää yllä valokuva-arkistoa.  Urheilukirjasto toimii liikunnan lainakirjastona ja tietopalveluna. Arkisto tallettaa järjestöjen ja henkilöiden asiakirja-aineistot. Kaikkiaan arkistoja on tallentunut yli puolitoista hyllykilometriä tutkimusta ja järjestökäyttöä varten.     

Urheiluarkisto ottaa vastaan isompien järjestöjen lisäksi myös  seurojen pöytäkirjoja, toimintakertomuksia, seuralehtiä, tiedotteita sekä muuta toimintaa kuvaavia olennaisia arkistoaineistoja. Tärkeitä tallennuskohteita ovat seurojen teettämät historiikit, jotka harvoin päätyvät yleisiin kirjastoihin.

 www.urheiluarkisto.fi

 


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024