Uutiset

EM-kilpailut alkavat Bernissä 24.1.

Taitoluistelun EM-kilpailut alkavat

Taitoluistelun EM-kilpailut luistellaan 24.-30.1. Sveitsin Bernissä. Suomen Taitoluisteluliitto järjesti perjantaina lehdistöinfon, johon osallistui joukkueen ensikertalaisista Juulia Turkkila, Cecilia Törn sekä jäätanssijat Henna Lindholm – Ossi Kanervo. Suomen joukkueen miesedustaja Valtter Virtanen ei ollut tilaisuudessa mukana, sillä hän valmistautui Tampereella viimeisiin harjoituksiinsa ennen lauantaista lähtöä Berniin. Suomen joukkueen kokenein urheilija ja mitalitoivo Kiira Korpi lähtee matkaan vasta keskiviikkona, jolloin hän kertoo mietteitään lehdistön edustajille.

EM-kisaviikko käynnistyy maanantaina jäätanssin ja miesten alkukilpailulla, naisten alkukilpailu on tiistaina. Taitoluistelun arvokilpailuihin on otettu tälle kaudelle uutena mukaan alkukilpailut, jonka perusteella osa luistelijoista lunastaa paikkansa varsinaiseen kilpailuun. Alkukilpailuissa kilpailijat esittävät vapaaohjelman tai –tanssin.

Suomen naisista perjantaina luisteltavaan lyhytohjelmakilpailuun pääsee suoraan kaksi edustajaa; Kiira Korpi ja Juulia Turkkila. Suorat paikat perustuvat viime vuoden EM-menestykseen. Suomalaiset sijoittuivat viime vuonna sijoille 2 (Laura Lepistö) ja 4 (Kiira Korpi), jotka oikeuttavat kahteen suoraan maapaikkaa.  ISU:n world standings -listalla Korpi ja Turkkila ovat sijoittuneet korkeammalle kuin Törn, joka joutuu siksi hakemaan paikan lyhytohjelmaan alkukilpailusta. Suoria maapaikkoja lyhytohjelmakilpailuun naisten ja miesten sarjoissa on 18. Alkukilpailun kautta pääsee lisäksi mukaan 10 luistelijaa. Myös miehissä Valtter Virtanen ja jäätanssijat Lindholm – Kanervo joutuvat hakemaan paikkaa itse kilpailuun alkukilpailun kautta. Jäätanssissa suoria maapaikkoja lyhyttanssikilpailuun on 12, alkukilpailusta mukaan pääsee 8 paria.

Junioreiden tuore Suomen mestari Juulia Turkkila lähtee kilpailuun iloisella mielellä.

–          Kyllä minua hiukan jännittää, mutta positiivisella tavalla. Tavoitteeni kilpailussa on tehdä omat, parhaat suoritukseni, 16-vuotias Turkkila sanoi.

Niin ikään vasta 16-vuotias Cecilia Törn puolestaan myönsi, ettei valmistautuminen ole sujunut aivan optimaalisella tavalla.

–          Luistinten kanssa on ollut hiukan ongelmia. Vaihdoin joulun jälkeen jälleen uusiin luistimiin, jotka ovat olleet hiukan kovemmat ja painavemmat kuin aikaisemmat luistimeni, joka on taas vaikuttanut hiukan tekniikkaan.

Alkukilpailuun osallistuva Törn ota karsintakilpailusta paineita.

–          En ota alkukilpailuun osallistumisesta itselleni paineita eikä vastuskaan alkukilpailussa näytä olevan aivan mahdoton. Lähden kilpailuun tekemään puhtaita suorituksia ja hyvää kokonaisuutta, iloinen Törn sanoi.

Kolmatta kautta yhdessä tanssiva pari Lindholm – Kanervo lähtee omien sanojensa mukaan näyttäytymään kansainvälisille tuomareille ja tekemään itseään tunnetuksi. Pari iloitsi siitä, että saavat alkukilpailuun osallistumalla esittää vaihteen vuoksi ensin vapaatanssin, vaikka normaalisti kilpailut alkavat lyhyttanssilla.

–          Matka huipulle on jäätanssissa pitkä ja meidän kohdalla se alkaa nyt. Haluamme antaa itsestämme mahdollisimman positiivisen kuvan, Kanervo kiteytti parin tunnelmat.

Valtter Virtanen on saanut omien sanojensa mukaan lisäpotkua harjoitteluunsa joulukuisten SM-kilpailujen jälkeen. Lääketieteen opiskelija on keskittynyt viime viikkojen aikana etenkin kolmois-kolmoisyhdistelmien tekoon ja saanutkin niihin lisävarmuutta.

–          Tavoitteeni on päästä kilpailemaan jokaisessa osakilpailussa eli kilpailun alusta loppuun. Hyvät ja puhtaat ohjelmat ovat edellytys päästä kilpailussa eteenpäin, Virtanen tuumasi.

Suomen Taitoluisteluliitto on asettanut EM-kilpailun tulostavoitteet jo viime syksynä. Tavoitteeksi naisten sarjassa kirjattiin kolmen edustuspaikan säilyminen ensi vuoden EM-kilpailuihin. Tämä tarkoittaisi sitä, että kahden parhaan naisedustajan yhteenlaskettu sijoitusten loppusumma Bernissä on 13 tai alle.

–          Tulos on haastavampaa saavuttaa kun Laura (Lepistö) ei ole mukana, vaikka hyvät saumat tässä edelleen on, Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Susanna Rahkamo sanoi luottavaisena.

Miesten sarjassa tulostavoitteeksi asetettiin kaksi edustajaa ensi vuoden EM-kilpailuihin, joka tarkoittaa miesedustajan sijoittumista kymmenen parhaan joukkoon.

–          Tavoite on kova, mutta sitäkin tärkeämpää on viestiä urheilijoillemme, että tämä on suunta jota me haemme. Olemme jo pitkään tavoitelleet kahta edustuspaikkaa miehissä ja sitä tulemme tavoittelemaan jatkossakin. Olemme tehneet sen eteen pitkäjänteistä työtä. Jos tulos ei täyty tänä vuonna, täyttyy se kuitenkin lähitulevaisuudessa.

–          Jäätanssissa olisi hienoa saavuttaa tulos 20 parhaan joukossa, mutta tärkeää ensikertalaisille on myös saada kokemusta, Rahkamo jatkoi.

 

EM-kilpailun aikataulut ja tulokset:

http://www.isuresults.com/events/fsevent00011203.htm


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024