Uutiset

Talviuniversiadit 18.-28.2. Harbinissa/Rockettesille hopeaa, Korvelle pronssia

Talviuniversiadit eli opiskelijoiden maailmankisat käydään 18.-28.2. Kiinan Harbinissa. Taitoluistelussa Suomea edustavat Kiira Korpi, Minna Parviainen, Valtter Virtanen sekä muodostelmaluistelujoukkue Rockettes.

Kisoihin on Suomesta lähdössä 56 urheilijan vahvuinen joukkue, jonka
vahvimmat menestystoiveet ovat naisten jäälajeissa: taitoluistelussa,
jääkiekossa ja muodostelmaluistelussa. Tavoitteeksi joukkueelle on
asetettu 4-5 mitalia.

Taitoluistelua koskevat sivut:

http://www.isuresults.com/results/wu2009/index.htm

http://app.harbin2009.org/wu24info/getResultList.shtml

Koko tapahtumaa koskevat sivut:
http://en.harbin2009.org/

Opiskelijoiden talviuniversiadeja ja luistelijoidemme tunnelmia seurataan koko ajan myös Taitoluistelun verkkolehdessä.

*************

Rockettes hopealle Harbinissa

Muodostelmaluistelujoukkue Rockettes sijoittui toiseksi Kiinan Harbinissa käydyissä talviuniversiadeissa. Joukkue epäonnistui lyhytohjelmassaan, mutta voitti vapaaohjelman ja keräsi yhteispisteet 202,28. Kokonaiskilpailun voitti ruotsin Team Surprise pistein 206,48.

– Tänään luistelimme hyvin, lähes puhtaan ohjelman ja olemme siihen tyytyväisiä. Eilen lyhytohjelmassa sen sijaan teimme selkeitä virheitä, joista meitä rokotettiin, joukkueen valmentaja Kaisa Nieminen sanoi.

Lyhytohjelman jälkeen joukkue oli jäljessä voittajaa Team Surpriseä 7,46 pistettä ja vain ihme olisi nostanut suomalaiset lopputuloksissa ykkösiksi. Ruotsalaiset luistelivat kuitenkin hyvän vapaaohjelman, mutta joutuivat tunnustamaan suomalaiset paremmikseen.

Viime kaudella voitosta voittoon luistellut Rockettes ei ole pystynyt yhtä vakuuttaviin suorituksiin tähän mennessä kautta. Viime vuoden maailmanmestarijoukkueen seuraava tavoite on Helsingissä 6.-7.3. luisteltavat SM-kilpailut. Kilpailut ratkaisevat Suomen MM-edustajat huhtikuussa käytäviin MM-kilpailuihin.

– SM-kisoihin lähdemme ilman suurempia muutoksia. Ohjelmassamme on kaikki elementit kohdallaan. Saimme täälläkin paljon hyvää palautetta vapaaohjelmastamme. SM-kilpailuissa meidän täytyy vaan pystyä tekemään kaikki niin hyvin kuin osaamme, Nieminen suunnitteli.

**********************

Korpi pronssille talviuniversiadeissa

Kiira Korpi sijoittui kolmanneksi Kiinan Harbinissa käydyissä opiskelijoiden talviuniversiaadeissa. Lyhytohjelman voittanut Korpi sijoittui vapaaohjelmassaan neljänneksi ja keräsi yhteispisteet 148,22. Kilpailun voitti viime vuoden MM-kisojen nelonen Yukari Nakano pistein 154,63 ennen maannaistaan Nana Takedaan 152,91. Suomen toinen edustaja Minna Parviainen oli lopputuloksissa 27:s pistein 87,12.

Vapaaohjelmansa Korpi aloitti kolmoislutz-kaksoistulppi -yhdistelmällään, jonka alastulossa hän joutui koskettamaan kädellä jäätä. Tamperelainen joutui helpottamaan kolmoissalchowinsa ja -rittinsä, joista kierrokset jäivät puuttumaan. Pienen notkahduksen jälkeen hän selviytyi kuitenkin toisesta kolmoissalchow -yhdistelmästä sekä kaksoisakselista. Pirueteista hän sai korkeimmat mahdolliset vaikeustasot.

– Eilen (lyhytohjelma) oli superpäivä, mutta tänään ei niinkään. Ohjelmassani tapahtui tyhmiä helpotuksia. Ilmapallot harmittavat, mutta lyhytohjelmasta jäi hyvä mieli. Ja mitali on aina mitali Korpi sanoi tyytyväisenä.

Korpi myönsi, että jaloissa oli havaittavissa pientä väsymystä jo lyhytohjelmakilpailun jälkeen, joka saattoi aiheuttaa notkahduksen vapaaohjelmassa.

– Otin koko kisaviikon treenin kannalta. Harjoittelin kovaa enkä herkistellyt juuri lainkaan. Se saattoi aiheuttaa pieniä kramppeja jaloissa ja väsymyksen ohjelman aikana.

Onnekseen Korpi otti mukaansa näytösohjelmapukunsa, sillä mitalisteilla on edessään vielä loppunäytös. Vaikka Korpi kehui universiadien tunnelmaa upeaksi teki hän havaintoja taitoluistelua seuranneesta kiinalaisyleisöstä.

– Onneksi meitä oli kannustamassa Suomen naisten jääkiekkojoukkue, jotka pitivät ääntä yllä. Kiinalaisyleisö oli nimittäin ihan hiljaa koko kilpailun ajan, Korpi kertoi huvittuneena.

Harbinin kilpailu oli tällä erää Korven kauden viimeinen rutistus. Vaikean alkukauden jälkeen hän suoriutui loppukauden kilpailuista kuitenkin kunnialla. Suomen mestaruus, EM-kisojen viides sija ja mitali talviuniversiadeissa antavat uskoa uuteen kauteen valmistautumisessa. Vaikka syksyllä luistelijatarta vaivannut jalkojen ylirasitustila (lihashermojärjestelmän ylikuormitus) onkin taakse jäänyt ongelma, takaisin huippukuntoon pääseminen vie oman aikansa.

– EM-kisojen jälkeen olemme kuormittaneet treenejäni entisestään. Uskon, että ensi kesänä olen päässyt takaisin omalle tasolleni. Kyllä tämä kausi on koetellut kärsivällisyyttäni, sillä kunto ei palaudu hetkessä.

*****************

Rockettes toisena lyhytohjelman jälkeen

Suomen muodostelmaluistelujoukkue sijoittui toiseksi talviuniversiadien lyhytohjelmassa Kiinan Harbinissa. Rockettes -joukkueen luistelijoista koostuva Suomen joukkue saavutti pisteet 70,10. Kilpailua johtaa Ruotsin Team Surprise pistein 77,56. Kolmantena on Venäjän joukkue pistein 61,59.

Viime vuoden maailmanmestarijoukkue Rockettes ei pystynyt parhaimpaansa lyhytohjelmassa ja joutui antamaan siksi Ruotsin joukkueelle paljon etumatkaa ennen keskiviikkona luisteltavaa vapaaohjelmaa. Alkuun tapahtunut kaatuminen sai seurakseen muutaman heikomman elementin, jotka veivät tasoja ja pisteitä alaspäin.

– Joukkueemme on ollut loistava täällä Harbinissa harjoituksissa. Kilpailusuoritus ei mennyt kuitenkaan putkeen ja se oli meille pettymys. Huomiseen vapaaohjelmaan menemme silti täysillä, lupasi joukkueen valmentaja Kaisa Nieminen.

Ruotsalaisten reilu seitsemän pisteen etumatka ei Niemisen mielestä ole mahdoton kiinniotettava, mutta vaati heiltä pientä epäonnistumista huomisessa vapaaohjelmassa.

*********

Kiira lyhytohjelman johdossa

Kiira Korpi johtaa Kiinan Harbinissa käytäviä talviuniversiadeja lyhytohjelmakilpailun jälkeen. Tamperelainen luisteli pisteet 58,96. Hänen lyhytohjelman ennätyspisteet ovat viime vuoden MM-kilpailuista 60,58.

Korpi onnistui kolmoislutz-kaksoistulppi yhdistelmässä, kolmoisritissä sekä kaksoisakselissa. Korpi voitti toiseksi tulleen Japanin Nana Takedan 5,76 pisteellä. Kolmanneksi sijoittui EM-kisojen 12:ksi sijoittunut Viron Elena Glebova pistein 52,90. Kovatasoisen kilpailun neljänneksi sijoittui viime vuoden MM-kilpailujen nelonen Japanin Yukari Nakano.

– Tunnelmat ovat erittäin hyvät, mutta taso on kova ja huomenna on myös onnistuttava menestyäkseni. Luottavaisena ja innokkaana odotan huomista kilpailua, kommentoi Korpi ohjelmansa jälkeen.

Suomen toinen edustaja Minna Parviainen epäonnistui lyhytohjelmassaan ja oli kilpailun 27:s.

Naisten vapaaohjelma luistellaan tiistaina.

***************

Valtter sijoittui kokonaiskilpailussa 28:ksi pistein 123,92. Kilpailun voitti Kiinan Ming Xu pistein 179,96.

Virtasen ohjelma lähti hyvin käyntiin ja hän onnistui hienosti
ensimmäisissä hypyissään. Pitkään vaivannut influenssa noin kuukausi ennen
universiadeihin lähtöä oli kuitenkin syönyt Virtasen kestävyyttä.
– Puoleen väliin ohjelmaa tuli hyvin ja sen jälkeen kestävyys vain loppui,
kommentoi Virtanen.

Kilpailusta löytyi kuitenkin Virtasen mielestä paljon hyvääkin.
– Kauden paras lyhytohjelma tiukassa paikassa ja moneen vuoteen ensimmäistä kertaa
onnistunut kolmoislutz molemmissa ohjelmissa olivat psyykkisesti tärkeitä
a
sioita, kertoi Virtanen.

**************

Miesten yksinluistelussa Valtter Virtanen aloitti kisaurakkansa lyhytohjelmassa ja
suoriutui ohjelmastaan lähes puhtain paperein. Virtasen pisteet
lyhytohjelman jälkeen (48.27) oikeuttavat 21. sijaan. Eroa kilpailua
johtavaan EM-kisojen viitoseen Ranskan Alban Preaubertiin on kertynyt
lähes 20 pistettä.

– Kauden paras lyhytohjelma, joten tyytyväinen täytyy olla, kommentoi
Virtanen. Parhaan kansainvälisessä kilpailussa luistelemansa lyhytohjelman
jälkeen on Virtasen mukaan hyvä lähteä sunnuntain vapaaohjelmaan. Kunto on
kohdallaan ja pitkään hiottu vapaaohjelmakin alkaa viimein tuntua omalta,
joten Virtaselta on lupa odottaa hyviä tuloksia huomenna.

*************


Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos 19.6.2024
Kuulumisia ISU kongressista 17.6.2024