Antidoping

Urheilijoille tarkoitettu lyhyt antidopingohje on uudistettu. Tietopaketti sisältää keskeistä tietoa antidopintoiminnasta ja kilpailumanipulaatiosta. Lue ohje täältä.

 

Suomen Taitoluisteluliiton Antidoping ohjelman löydät täältä.

Ohjelmasta löydät muun muassa seuran ja urheilijan vastuut antidopingtyössä.

Suomen Taitoluisteluliiton jäsenseurojen urheilijoita testataan kulloinkin voimassa olevien WADA:n, ISU:n ja SUEK:n säännöstöjen mukaan. Testejä voidaan tehdä yllätystesteinä kilpailuissa tai kilpailuiden ulkopuolella, esimerkiksi leireillä ja tavanomaisissa harjoitusolosuhteissa tai urheilijan kotona. Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) vastaa Suomessa dopingvalvonnasta, dopingtestien tekemisestä ja testattavien urheilijoiden valinnasta.

Puhtaasti paras logo
Puhtaasti paras -verkkokoulutus

Maailman antidoping säännöstö muuttui vuoden 2021 alusta ja on aika päivittää urheilijoiden, valmentajien ja muiden toimihenkilöiden tiedot ADT -toiminnasta. Antidopingkoulutuksen tavoitteena onvarmistaa, että kaikilla urheilutoimijoilla on tarvittava ja ajantasainen tieto antidopingasioista. Urheilijat tekevät tietoisia päätöksiä puhtaan ja reilun urheilun puolesta ja dopingrikkomuksia ei tehdä vahingossa. Tavoitteena on, että urheilija ja valmentaja tutustuu anditopingtoimintaan ensisijaisesti koulutuksen kautta. 

 Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla urheilutoimijat voivat varmistaa tietonsa antidopingasioista. Jos olet tehnyt koulutuksen ennen vuotta 2021, on se tehtävä uudelleen. Taitoluisteluliitto edellyttää kaikkien edustusurheilijoiden, valmentajien sekä muiden joukkueiden toimihenkilöiden tekevän verkkokoulutuksen ennen, kuin urheilija/joukkue voi edustaa Suomen Taitoluisteluliittoa esim. kansainvälisissä kilpailuissa. Koulutuksen kesto n. 15 minuuttia. Lisätiedot SUEK:in sivuilta.

 

KAMU -lääkehaku

Suomen Urheilun eettinen keskus SUEK ry:n KAMU lääkehaku pohjautuu Maailman antidopingtoimisto WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon, jossa lääkeaineet on luokiteltu kielletyiksi, ehdoin kielletyiksi tai sallituiksi. Osa kansainvälisistä lajiliitoista on kieltänyt omissa säännöissään myös muita lääkeaineita, jotka eivät ole mukana KAMU -lääkehaun luokittelussa. KAMU -lääkehausta voit tarkistaa vain Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkkeitä. Mikäli et löydä hakemaasi lääkeainetta, voit olla yhteydessä suoraan SUEKiin. Tästä lisätietoja ja KAMU -lääkehakuun.

 

Ilmo logo

ILMO-ilmoita urheilurikkomuksista

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, mikäli epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muutta eettistä rikkomusta urheilussa. Tästä ILMO-palveluun.


Lisätietoja Antidoping asioista Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) sivuilta ja ISU:n antidoping sivuilta.