Kilpailutyypit

Suomen Taitoluisteluliitto ja sen jäsenseurat järjestävät vuosittain lukuisia kilpailuja ympäri Suomen. Kilpailutyypit jakautuvat alla olevan mukaisesti.  

Kaikki haettavat kilpailut siirtyvät automaattisesti ja kutsukilpailut sekä kilpailunomaiset tapahtumat lisätään seurapalvelu Taikkarin kalenteriin, josta ne siirtyvät liiton nettisivujen tapahtumakalenteriin. 


Taitoluisteluliiton
alaiset kilpailut

Liiton alaista kilpailutoimintaa on kaikki lohko- ja valintakilpailut, aloituskilpailut, IC-kilpailut sekä loppu- ja SM-kilpailut.

Seurat hakevat kilpailujen järjestämisoikeutta vuoden alkupuolella Taikkarissa. 


Muodostelmaluistelun
Seurakilpailut

Muodostelmaluistelun seurakilpailut ovat viiden ja useamman seuran kesken järjestettäviä valtakunnallisia kilpailutapahtumia. 

Kilpailuja anotaan liitolta ennakkoon määritellyille ajankohdille. Seurakilpailut on sijoitettu mahdollisimman tasaisesti kalenteriin, liiton alaiset kilpailut huomioiden. Lisäksi seurakilpailuissa on huomioitu sarjakohtaiset kilpailumääräsuositukset. 

Järjestävällä seuralla on oikeus määrittää kunkin kilpailusarjan koko. Ennakkoon määriteltyjen kilpailusarjojen lisäksi tapahtumaan voidaan hakea myös muita sarjoja, mikäli jääaika antaa myöden. 

Erittäin vahva suositus on, että joukkue osallistuu saman viikonlopun aikana ainoastaan yhteen kilpailuun. Peräkkäisinä viikonloppuina kilpailemista ei suositella. 


Yksinluistelun
Kutsukilpailut

Kaudesta 2024-2025 alkaen yksinluistelun seura- ja kutsukilpailut yhdistyvät yhdeksi kilpailutyypiksi ”kutsukilpailut”. 

Kutsukilpailuja ei haeta liitolta, mutta niiden järjestämisessä tulee noudattaa liiton kutsukilpailuiden järjestämisen ohjeistusta ja kilpailumääräsuosituksia. Lisäksi tulee huomioida muut kilpailut ja asetetut ajankohdalliset rajoitteet.


Muodostelmaluistelun kutsukilpailut ja kaikkien lajien muut kilpailunomaiset
tapahtumat

Muodostelmaluistelun kutsukilpailut ovat enintään neljän seuran kesken järjestettäviä kilpailuja. Järjestävä seura voi määritellä kutsuttavat seurat ja kilpailtavat sarjat. Kilpailuja ei haeta liitolta, mutta niiden järjestämisessä tulee huomioida muut kilpailut ja asetetut ajankohdalliset rajoitteet.

Seurat voivat järjestää kilpailujen lisäksi kaikissa lajeissa kilpailunomaisia tapahtumia, ohjelmakatselmuksia ja elementtitapahtumia. Näitä voivat olla esimerkiksi PreSeason -tapahtumat, harjoituskilpailut tai muodostelmaluistelun 1+1 -tapahtumat.

Osallistujia ei laiteta tapahtumissa järjestykseen suoritusten perusteella. Jokainen luistelija/joukkue/pari voi kuitenkin saada palautteen omasta suorituksestaan. Tapahtumat nimetään selvyyden vuoksi jollain muulla nimellä, kuin kilpailuna.

Kilpailunomaisia tapahtumia ei haeta liitolta, mutta niiden järjestämisessä tulee huomioida muu kilpailukalenteri ja ajankohdalliset asetetut rajoitteet.