Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä, joita Suomisportin käytöstä ja passijärjestelmästä on herännyt. 

Tekninen tuki: Suomisport -tiimi
Lajiin liittyvät kysymykset: Taitoluisteluliiton seurakehityspäällikkö


Mikä on Suomisport?

Suomisport on koko urheiluyhteisön nykyaikainen ja helppokäyttöinen digitaalinen urheilupalvelu, jonka Suomen Taitoluisteluliitto otti käyttöön vuonna 2025. Suomisportin kautta on mahdollista ostaa luistelupassit, Pohjolan Sporttiturva-vakuutukset. Palvelussa voi hoitaa myös seurasiirrot, tapahtumailmoittautumiset sekä seurojen jäsenhallinnointia. Suomisportin kautta voi ostaa lisenssin yli 40 eri lajiliiton alaisuuteen, ja yhdelle profiilille voi tarvittaessa ostaa useampia lisenssejä eri lajeihin.


Mikä on liikkuja?

Suomisport käyttää järjestelmään rekisteröidyistä profiileista nimitystä Liikkuja.


Mikä on Sportti-ID?

Sportti-ID on 8- tai 9-numeroinen lisenssinumero, joka näkyy Suomisport-profiilissa profiilinhaltijan nimen ja syntymäajan alla. Sportti-ID muodostuu, kun profiili luodaan Suomisportiin. Sportti-ID ei ole palvelun kirjautumistunnus/käyttötunnus vaan henkilökohtainen liikkujatunnuksesi, mikä säilyy aina samana harrastamastasi lajista/lajeista ja liitosta riippumatta. Sportti-ID:n avulla palvelu tunnistaa liikkujan ja liikkuja voi tehdä palvelussa erilaisia ostoksia. Lisäksi liikkuja pystytään pätevästi tunnistamaan kilpailupaikalla tai muissa tapahtumissa ja hankitut jäsenyydet, lisenssit, vakuutukset ja muut tiedot voidaan todentaa.


Mistä näen Sportti-ID:ni?

Sekä harrastaja, että seura näkevät Sportti-ID:n profiilinsa vasemmassa yläreunassa nimen alla.


Miten kirjaudun Suomisporttiin?

Suomisport-palveluun kirjaudutaan tilaamalla kertakirjautumislinkki joko sähköpostiisi tai kertakirjautumiskoodi matkapuhelimeesi. Vanhemman/huoltajan roolissa on ensin kirjauduttava Suomisporttiin ja sen jälkeen lisättävä huollettava oman tilin alle.

Mikäli olet kirjautumassa Suomisportiin ensimmäistä kertaa, tulee sinun luoda oma Suomisport-profiilisi. Ohjevideon profiilin luomiseen löydä täältä.

Olemassa olevalla profiililla kirjaudut sisään käyttämällä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa, jonka olet lisännyt luomaasi profiiliin. Saat vastausviestissä sähköpostiin kirjautumislinkin tai puhelimeesi 6-numeroisen kirjautumiskoodin. Kirjautumiskoodi on kertakäyttöinen ja voimassa 10 minuuttia, sähköpostilinkki on voimassa 30 minuuttia.

Lataamalla Suomisport-mobiilisovelluksen puhelimeesi kertakirjautumista ei tarvita vaan palvelu kulkee aina taskussasi.


Miksen saa sähköpostiini vahvistusviestiä kirjautumista varten?


Tarkistathan sähköpostisi oikean kirjoitusmuodon. Joissain tapauksissa sähköpostiosoite on vahingossa rekisteröity alkavaksi isolla kirjaimella.

Tarkistathan myös sähköpostilaatikkosi roskapostilaatikon. Joidenkin palveluntarjoajien roskapostisuodattimet tarttuvat herkemmin Suomisportin viesteihin siirtäen ne suoraan roskapostilaatikkoon.


En muista salasanaani Suomisporttiin, mitä teen?

Suomisporttiin kirjaudutaan aina kertakirjautumisena joko sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla. Voit myös ladata puhelimeesi Suomisport-mobiilisovelluksen, jolloin palvelu kulkee taskussasi eikä kertakirjautumista sähköpostilla tai puhelinnumerolla tarvita. Sovellus on ladattavissa sovelluskaupasta.

Tässä videossa kerrotaan, kuinka tilaat ja käytät kertakirjautumiskoodia.

Liikkujan ei ole mahdollista luoda salasanaa palveluun. Seura-, liitto- tai muille organisaatiokäyttäjille on palveluun oma salasana. Jos seura/liittokäyttäjätunnuksesi on unohtunut, voit tilata sähköpostiisi uuden kirjautumisikkunan “Unohtuiko salasana?” -linkistä.


Miksi Suomisporttiin tarvitaan henkilötunnus?

Tietosi ovat Suomisportissa turvassa ja sinun itse hallinnoimiasi. Henkilötunnus tarvitsee syöttää ainoastaan kerran palveluun rekisteröityessä ja sporttiliäsi luodessa. Henkilötunnuksen avulla palvelu yksilöi sinut ja luo sinulle oman henkilökohtaisen Sportti-ID:n, joka toimii jatkossa tunnisteenasi oman seurasi tai lajiliittosi kanssa asioinnissa. Sportti-ID:si löydät oman sporttitilisi etusivulta. Palvelussa voit hallita itse tietojesi käyttöä ja jakamista.

Koska Suomisportissa myydään urheilulisenssejä ja -vakuutuksia sekä hallitaan kilpailuoikeuksia, on tärkeää, että palveluun rekisteröityvät liikkujat sekä alaikäisten liikkujien vanhemmat voidaan yksilöidä henkilötunnuksen avulla.

Henkilötunnus ei näy järjestelmässä muille kuin järjestelmän pääkäyttäjälle (Olympiakomitean Suomisport-pääkäyttäjä) virhetilanteiden korjaamista varten sekä vakuutuksia hankittaessa tai vahingon sattuessa vakuutuskäsittelijälle. Suomisportiin on rekisteröitynyt jo noin puoli miljoonaa suomalaista. Vain henkilötunnus takaa luotettavan tavan varmistua liikkujan profiilin todenmukaisuudesta ja varmistaa esimerkiksi vakuutusten voimassaolon. Eli toisin sanoen henkilötunnusta tarvitaan juuri sinun tietosuojasi varmistamiseen.


Suomisport ilmoittaa, että lapseni henkilötunnus on jo käytössä, mitä teen?

Kuulostaa siltä, että lapsesi sporttitili on luotu toisen huoltajan tilin alle, tai lapsesi on itse käynyt luomassa itselleen tilin Suomisportiin. Myös joukkueenjohtaja tai valmentaja on voinut luoda tilin. Olemassa olevat sporttitilit voidaan linkittää manuaalisesti toisiinsa Sportti-ID:n ja henkilötunnusten perusteella, olethan yhteydessä Suomisport-asiakaspalveluun: suomisport@olympiakomitea.fi. Asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 9-15.


Mistä löydän lisätietoja järjestelmästä?

Suomisportin tukisivusto palvelee kaikkia käyttäjiä kootusti: www.tuki.suomisport.fi

Olympiakomitean Suomisport-asiakaspalvelu vastaa arkipäivisin klo 8 – 16 lajiliittojen, jäsenjärjestöjen ja urheiluseurojen käyttäjien sekä henkilökäyttäjien tukipyyntöihin sähköpostiosoitteesta suomisport@olympiakomitea.fi tai Suomisportin nettisivujen kaavakkeiden kautta.



Minkä lajin valitsen, kun ostan passin?

Suomisport tarjoaa taitoluistelun alla seuraavia lajeja:
– Yksinluistelu
– Muodostelmaluistelu
– Pariluistelu
– Jäätanssi
– Soolojäätanssi
– Soveltava luistelu
– Luistelukoulu

Lajivalinta on tärkeä tehdä oikein kilpailijoiden osalta. Harrasteluistelijat ja toimihenkilöt valitsevat näistä vaihtoehdoista itseään paraiten kuvaavan vaihtoehdon. Luistelukoulupassin voi ostaa vain luistelukoulun alle.


Olen arvioija, enkä edusta seuraa. Minkä seuran valitsen?

Arvioijille on muodostettu Suomisporttiin oma ”seuransa”. Valitse siis seurahausta toimihenkilöpassia ostaessasi Arvioijat. Huomioithan, että kaikki muut roolit ovat yhteydessä olemassa olevaan seuraan.


Mistä tiedän, minkä luistelupassin ostan?

Voit tutustua Taitoluisteluliiton tarjoamiin lisensseihin tarkemmin täällä.

Suomisport tarjoaa passia ostettaessa valitun profiilin syntymäajalle sopivia lisenssejä. Valittavina passeina tarjotaan kilpailupassia, harastepassia, luistelukoulupassia ja toimihenkilöpassia.

Luistelukoulupassit ostetaan seuran toimesta nippuostoina.

Lisenssien yhteydessä on mahdollisuus ostaa Pohjolan Sporttiturvan kilpavakuutus, harrastevakuutus tai toimihenkilövakuutus

Mikäli oma tapaturmavakuutuksenne kattaa taitoluistelun lajitoiminnan sekä kilpailutoiminnan lajin parissa, voi vakuutuksen Pohjolan kautta jättää ostamatta.


Ostin passin, mistä näen sen?

Voimassa oleva passi näkyy passinhaltijan profiilissa heti maksutapahtuman onnistuttua.
Mikäli olet ostanut passin lapsellesi, näkyy se lapsesi profiilissa.


Miten toimin, kun haluan korottaa luistelupassin tai ostaa vakuutuksen?
  1. Mene osoitteeseen www.suomisport.fi ja klikkaa ”Kirjaudu palveluun / Log in”.
  2. Kirjautuaksesi sisään anna sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi, jonka olet rekisteröinyt omaan profiiliisi. Alaikäisen lapsen huoltaja: käytä oman profiilisi tietoja.
  3. Jos käytit sähköpostiosoitettasi, saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit kirjautua sisään Suomisportiin. Jos käytit puhelinnumeroasi, saat tekstiviestinä kirjautumiskoodin, jonka syöttämällä voit kirjautua sisään Suomisportiin.
  4. Korotettavan lisenssin osto tapahtuu samalla tavalla kuin alkuperäisen lisenssin osto.
  5. Aloita osto valitsemalla ”Ostamaan”.
  6. Suomisport kysyy ”Mitä olet ostamassa?”. Valitse ”Lisenssin/pelipassin tai vakuutuksellisen lisenssin/pelipassin” tai valitse ”Haluan täydentää ostamaani lisenssiä/pelipassia vakuutuksella” mikäli olet ostamassa vain vakuutusta.
  7. Valitse oletko ostamassa lisenssiä itsellesi vai huollettavalle lapsellesi.
  8. Hae laji, johon olet hankkimassa/korottamassa passia.
  9. Näet seuraavaksi valitsemaasi lajiin liikkujan iän mukaiset, korotettavissa olevat passit tai valittavat vakuutustuotteet. Valitse haluamasi passi tai vakuutus.
  10. Mikäli alkuperäiseen passiisi on ostettu vakuutus, lisenssiä korottaessa tulee korottaa myös vakuutustuote. Suomisport antaa automaattisesti liikkujan iän mukaisen ja valitulle lisenssituotteelle sopivan/sopivat Sporttiturvavakuutustuotteen. Huomioithan, että mikäli jätät vakuutuksen korottamatta, vakuutusturvasi ei välttämättä korvaa uuden roolin mukaisia tapaturmia esim. harrastepassista -> kilpapassiin.
  11. Varmista vielä yhteenvedosta, että kaikki on kunnossa. Tarvittaessa pääset muuttamaan tekemiäsi valintoja klikkaamalla yhteenvedon kohtia. Kun kaikki on kunnossa, klikkaa ”Hyvältä näyttää, jatketaan maksamaan”. Tämän jälkeen sinua pyydetään vielä täydentämään osoitetietosi, jos niitä ei vielä ole profiilissasi.
  12. Valitse haluamasi maksutapa ja siirry suorittamaan maksu.
  13. Suorita maksu valitsemallasi maksutavalla ja tämän jälkeen palaa myyjän palveluun. Saat ostoksesi maksutiedot sähköpostiisi ja näet ostamasi passin ja vakuutuksen tiedot aina omassa profiilissasi. Myös maksukuitti löytyy oman profiilin lisenssi- ja/tai vakuutustiedoista.

Miten toimin, kun haluan vaihtaa seuraa kauden vaihtuessa?

Kauden vaihtuessa seurasiirrosta ei tehdä erillistä ilmoitusta.

Kauden alussa luistelu- ja toimihenkilöpassin saa ostaa vapaasti haluamaansa seuraan. Edellisen kauden passi ei vaikuta uuden kauden passiin. Luistelijan on aina seuraa vaihdettaessa huolehdittava velvoitteet vanhaan seuraan kuntoon. Vanha seura on oikeutettu huolehtimaan saatavistaan omien toimintamalliensa mukaisesti, vaikka luistelija vaihtaa seuraa.


Miten toimin, kun haluan vaihtaa seuraa kesken kauden?

Mikäli luistelija vaihtaa seuraa kesken kauden, on vanhan ja uuden seuran sovittava keskenään, mielellään kirjallisesti, miten kilpailuilmoittautumiset, arvioijakululaskujen maksaminen ja muut käytännön asiat hoidetaan loppukauden ajan. Jos luistelija on jo kilpaillut kauden aikana, luistelija edustaa kilpailuissa kuluvan kauden loppuun asti edelleen vanhaa seuraa, ja uusi seura huolehtii edellä mainituista asioista.

Luistelijan on aina seuraa vaihdettaessa huolehdittava velvoitteet vanhaan seuraan kuntoon. Vanha seura on oikeutettu huolehtimaan saatavistaan omien toimintamalliensa mukaisesti, vaikka luistelija vaihtaa seuraa. Mikäli luistelija vaihtaa seuraa kesken kauden, on hänen ilmoitettava siitä liittoon kirjallisesti.

Luistelijan (tai alaikäisen luistelijan huoltajan) tulee täyttää seurasiirtoilmoitus ja lähettää asiasta sähköposti osoitteeseen teemu.hintikka@skatingfinland.fi

Näin toimitaan aina, kun passi on jo ehditty ostaa yhteen seuraan ja se tulee vaihtaa toiseen seuraan kesken kauden.


Ostan passin kesken kauden, saanko maksusta alennusta?

Passikausi on 1.5.-30.4. ja passin hinta on koko passikauden ajan sama. Passin ostopäivämäärä ei vaikuta passin hintaan.


Ostin luistelupassin, mutta lapseni lopetti harrastuksen, saanko rahani takaisin?

Sinun on mahdollista irtisanoa luistelupassisi milloin haluat.
Sinun on kuitenkin hyvä huomata, ettei passimaksua palauteta, vaikka irtisanot passisi. Ainoastaan vakuutuksen osuus passin hinnasta on osittain palautettavissa.

Vakuutuksettoman passin irtisanominen tehdään kirjallisesti Seurakehityspäällikölle. Irtisanomisen voi tehdä ainoastaan passinhaltija tai hänen huoltajansa.

Vakuutuksellisen passin irtisanominen tehdään Pohjolaan: vakuutuksen irtisanominen
Vakuutuksen irtisanomisesta Pohjola Vakuutus veloittaa vakuutusajasta riippuen vähintään 16 €.

Vakuutusmaksun palautus tapahtuu Taitoluisteluliiton toimesta. Huolehdi, että tilinumerosi löytyy Pohjolaan tehdystä ilmoituksestasi.



Miten toimin, kun harrastan luistelua kahdessa eri seurassa?

Jos henkilö harrastaa taitoluistelua kahdessa eri seurassa, ostetaan luistelupassit kahtena erillisenä lisenssituotteena. Ensin ostetaan ensisijaiseen seuraan Harrastepassi. Tämän jälkeen ostetaan toissijaiseen seuraan Harrastepassi 2. Näin henkilöllä on passi voimassa molemmissa seuroissa.

Mikäli henkilö tarvitsee vakuutuksen, se ostetaan vain ensimmäisen Harrastepassin yhteyteen. Vakuutus ei ole sidoksissa seuraan.

Harrastepassi tarvitaan vain niihin seuroihin, joissa henkilö harrastaa säännöllisesti luistelua koko kauden ajan. Leirit, lyhyet kurssit tai kokeilutunnit eivät vaadi erillistä passia.


Miten toimin, kun edustan kilpailuissa kahta eri seuraa?

Luistelija voi edustaa kussakin lajissa vain yhtä seuraa kilpailukauden aikana. Liiton
kilpailusarjoissa edustettava seura määräytyy luistelijan ensimmäisen valinta tai lohkokilpailun
mukaan (Sääntökirja 26).

Mikäli luistelija edustaa samaa seuraa useammassa kuin yhdessä lajissa, yksi Kilpailupassi riittää. Mikäli luistelija edustaa kilpailuissa kahta eri seuraa eri lajeissa, tulee hänen hankkia kaksi Kilpailupassia. Tällöin Kilpailupassi hankitaan ensin ensisijaiseen seuraan. Tämän jälkeen Kilpailupassi 2 hankitaan toiseen seuraan, jota edustetaan myös kilpailuissa.

Mikäli henkilö tarvitsee vakuutuksen, se ostetaan vain ensimmäisen Kilpailupassin yhteyteen. Vakuutus ei ole sidoksissa seuraan.


Miten toimin, kun luistelen ja valmennan samaan aikaan?

Jos henkilö toimii kahdessa eri roolissa, ostetaan passi jokaista roolia varten omana lisenssituotteena. Ensin ostetaan ensisijaiseen rooliin esimerkiksi Kilpailupassi. Tämän jälkeen ostetaan toissijaiseen rooliin esimerkiksi Toimihenkilöpassi valmentajat, ohjaajat ja kouluttajat. Näin henkilöllä on passi voimassa molemmissa rooleissa.

Toimihenkilöpassi tarvitaan vain niihin seuroihin tai rooleihin, joissa henkilö toimii säännöllisesti koko kauden ajan. Leirit, lyhyet kurssit tai yksittäiset tunnit eivät vaadi erillistä passia.


Miten toimin, kun valmennan kahdessa eri seurassa?

Jos henkilö valmentaa kahdessa eri seurassa, ostetaan toimihenkilöpassi kahtena erillisenä lisenssituotteena. Ensin ostetaan ensisijaiseen seuraan Toimihenkilöpassi. Tämän jälkeen ostetaan toissijaiseen seuraan Toimihenkilöpassi 2. Näin henkilöllä on passi voimassa molemmissa seuroissa.

Mikäli henkilö tarvitsee vakuutuksen, se ostetaan vain ensimmäisen Toimihenkilöpassin yhteyteen. Vakuutus ei ole sidoksissa seuraan.

Toimihenkilöpassi tarvitaan vain niihin seuroihin, joissa henkilö valmentaa säännöllisesti koko kauden ajan. Leirit, lyhyet kurssit tai yksittäiset tunnit eivät vaadi erillistä passia.


Miten toimin, kun minulla on useampi rooli toimihenkilönä?

Jos henkilö toimii kahdessa eri roolissa, ostetaan toimihenkilöpassi jokaista roolia varten omana lisenssituotteena. Ensin ostetaan ensisijaiseen rooliin esimerkiksi Toimihenkilöpassi valmentajat, ohjaaajat ja kouluttajat. Tämän jälkeen ostetaan toissijaiseen rooliin esimerkiksi Toimihenkilöpassi arvioijat. Näin henkilöllä on passi voimassa molemmissa tehtävissä.

Mikäli henkilö tarvitsee vakuutuksen, se ostetaan vain ensimmäisen Toimihenkilöpassin yhteyteen. Vakuutus ei ole sidoksissa seuraan tai toimihenkilön rooliin.

Toimihenkilöpassi tarvitaan vain niihin seuroihin tai rooleihin, joissa henkilö toimii säännöllisesti koko kauden ajan. Leirit, lyhyet kurssit tai yksittäiset tunnit eivät vaadi erillistä passia.