Urheiluoppilaitoshaku

Urheilulukioihin ja -oppilaitoksiin pyrkiminen keväällä 2022

päivitetty 24.11.2021

Urheiluoppilaitokset ovat tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten kilpaurheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista. Urheilu- ja urheilupainotteiset oppilaitokset pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat myös lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi.

Urheiluoppilaitoshaun pisteytys
Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0 – 5 pistettä):
– 4,2 – 5
Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
– 3,1 – 4,1
Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
– 2,1 – 3,0
Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
– 1,1 – 2,0
Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.
Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.
– 0,1 – 1,0
Seuratason aktiivi.
– 0
Käytetään vain jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).

Oppilaitospisteytyksen aikataulutus 2022

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa 22.2. ja päättyy 22.3.2022.
Hakija vastaa opintopolussa Urheilijan lisäkysymyksiin.
Urheilijoiden tiedot oppilaitoksilta lajiliittojen pisteyttäjille 8.4.2022 mennessä.
Lajiliittojen pisteytykset oppilaitoksille 29.4.2022 mennessä.
Oppilaitokset voivat pyytää tarvittaessa lajiliitolta tarkistuksia pisteytykseen 13.5.2022 mennessä.

Yksinluistelu ja jäätanssi

Urheiluoppilaitoksiin pyrkivien yksinluistelijoiden ja jäätanssien pisteytys muodostuu luistelijan kilpailusarjasta, kilpailullisista ansioista sekä mahdollisesta kuulumisesta johonkin STLL:n valmennusryhmään. Pisteet annetaan Olympiakomitean ohjeistaman lajiliittopisteytyksen periaatteiden mukaisesti.
Erillisiä testejä ei yksinluistelijoille ja jäätanssijoille järjestetä.

Muodostelmaluistelu

Muodostelmaluistelijoille järjestettiin yksilötaitotestit Metro Areenalla Espoossa Ke 30.3.2022.
Yksilötaitotestit ovat pakolliset kaikille muodostelmaluistelijoille, jotka hakevat lajiliittopisteytystä mihin tahansa urheilulukioon tai -oppilaitokseen.

Lisätietoja pisteytyksiin liittyen:
valmennuspäällikkö
Satu Niittynen / STLL