Urheiluoppilaitoshaku

Urheilulukioihin ja -oppilaitoksiin pyrkiminen keväällä 2023

päivitetty 29.3.2023

Urheiluoppilaitokset ovat tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten kilpaurheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista. Urheilu- ja urheilupainotteiset oppilaitokset pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat myös lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi.

Urheiluoppilaitoshaun pisteytys
Lajiliittopisteytyksen periaatteet (0 – 5 pistettä):
– 4,2 – 5
Joukkuelaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: Lajin huippulahjakkuus, ikäluokan kansainvälisellä tasolla, maajoukkueen johtavan tason urheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
– 3,1 – 4,1
Joukkuelaji: Ikäluokan maajoukkueurheilija. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: SM-mitalitaso. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
– 2,1 – 3,0
Joukkuelaji: Maajoukkue-ehdokas, aluejoukkueen kärkeä, seurajoukkueen kärkipäätä. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
Yksilölaji: SM-pistesijataso, SM-mitalitason viestijoukkueen jäsen. Arvioidaan myös ikäluokan maajoukkueen kansainvälistä tasoa sekä ikäluokan maajoukkueurheilijoiden määrää.
– 1,1 – 2,0
Joukkuelaji: Aluejoukkueen keskitasoa, seurajoukkueen runkopelaaja.
Yksilölaji: Lähellä SM-pistesijaa, SM-pistesijatason viestijoukkueessa.
– 0,1 – 1,0
Seuratason aktiivi.
– 0
Käytetään vain jos lajiliitto ei tunne urheilijaa (koulu pisteyttää, max. 2,5 pistettä).

Oppilaitospisteytyksen aikataulutus 2023

  • Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa 21.2. ja päättyy 21.3.2023.
  • Hakija vastaa opintopolussa Urheilijan lisäkysymyksiin.
  • Urheilijoiden tiedot oppilaitoksilta lajiliittojen pisteyttäjille 7.4.2023 mennessä.
  • Lajiliittojen pisteytykset oppilaitoksille 28.4.2023 mennessä.
  • Oppilaitokset voivat pyytää tarvittaessa lajiliitolta tarkistuksia pisteytykseen 12.5.2023 mennessä.

Yksinluistelu ja jäätanssi

Urheiluoppilaitoksiin pyrkivien yksinluistelijoiden ja jäätanssien pisteytys muodostuu luistelijan kilpailusarjasta, kilpailullisista ansioista sekä mahdollisesta kuulumisesta johonkin STLL:n valmennusryhmään. Pisteet annetaan Olympiakomitean ohjeistaman lajiliittopisteytyksen periaatteiden mukaisesti.
Erillisiä testejä ei yksinluistelijoille ja jäätanssijoille järjestetä.

Muodostelmaluistelu

Muodostelmaluistelijoille järjestetään yksilötaitotestit Helsingissä Pirkkolan jäähallissa ke 12.4.2023 klo 8.30-18.00.
Yksilötaitotestit ovat pakolliset kaikille muodostelmaluistelijoille, jotka hakevat lajiliittopisteytystä mihin tahansa urheilulukioon tai -oppilaitokseen.

Ilmoittautuminen testiin on päättynyt.

Lisätietoja pisteytyksiin liittyen:
valmennuspäällikkö
Satu Niittynen / STLL